sreda, 31. 3. 2021

Odpiramo ljubljanske pitnike

Na območju Ljubljane deluje že približno polovica pitnikov. Preostale pitnike in fontane bomo predvidoma odprli do sredine aprila, odvisno od vremenskih razmer.

Dodano 6. aprila 2021 - Zaradi nizkih temperatur smo morali vse že delujoče pitnike znova zapreti. O ponovnem odprtju vas bomo obvestili.

Med vsemi trenutno odprtimi pitniki, si lahko vodo natočite iz pitnikov na Cankarjevem vrhu (pri gostilni Rožnik), na Golovcu (pri odcepu za observatorij), v Tivoliju, ob Koseškem bajerju in v Mostecu.

Odpiranje pitnikov poteka postopoma; preden lahko pitnik začne delovati, vsakega temeljito pregledamo in očistimo, po potrebi pa izvedemo še vzdrževalna dela. Preden je pitna voda na voljo mimoidočim, odvzamemo še vzorce pitne vode in po prejetih pozitivnih rezultatih analize pitnik aktiviramo.

Priporočila za varno uporabo pitnikov 

Meščanke in meščane ter druge uporabnike pitnikov prosimo, da zaradi lastne varnosti in varnosti drugih upoštevajo naslednja priporočila:

  • gumba za dotok vode naj se dotikajo le s čistimi rokami ali prek čistega papirnatega robčka ali druge zaščite;
  • pritisnejo naj gumb in pustijo, da voda nekaj časa teče (dokler se temperatura vode ne ustali);
  • z rokami ali usti naj se ne dotikajo iztočnega mesta;
  • vodo naj natočijo v steklenico, če je le mogoče;
  • po uporabi pitnika naj se ne dotikajo obraza, ust, nosu in oči;
  • če opazijo nepravilnosti, naj pokličejo na 01 58 08 112.

Pitnik 1jpg5

Pijmo vodo iz pipe

Naravna pitna voda je nenadomestljiva in neprecenljiva dobrina, zato smo toliko bolj hvaležni, da je Ljubljana ena redkih evropskih prestolnic, ki se lahko pohvali s pitno vodo, ki neobdelana s tehnološkimi postopki teče iz pip. 

Ljubljana slovi po svoji bogati zalogi kakovostne pitne vode, ki jo odlikuje primerna vsebnost kalcija in magnezija, prijeten, osveži­len okus, ki ji ga dajejo stalna temperatura, v vodi raztopljeni kisik ter mikrobiološka čistost. 

Preberite tudi: