ponedeljek, 2. 12. 2019

Svetovni dan boja proti aidsu

Letos mineva 31 let, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija 1. december razglasila za Svetovni dan boja proti aidsu.

Ta dan obeležujemo z rdečo pentljo, v teh dneh pa potekajo tudi različne aktivnosti ozaveščanja in akcije testiranja na HIV.

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena ozaveščanja splošne javnosti, testiranja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja ter pomembnosti obstoja in razvoja programov, ki okuženim osebam nudijo pomoč in svetovanje, kako se soočiti z okužbo. Zato že vrsto let sofinanciramo izvajanje programov nevladnih organizacij, s pomočjo katerih je mogoče ne le zgodnje odkrivanje okuženih, ampak tudi zmanjševanje stigmatizacije družbe do okuženih, obolelih in ranljivih skupin ter ozaveščanje javnosti o pomenu preprečevanja in širjenja virusa.

Testiranje

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Zato je pomembno, da se osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV, spodbudi k testiranju.
Anonimno testiranje je za imetnike zdravstvenega zavarovanja brezplačno omogočeno pri vsaki izbrani osebni zdravnici ali zdravniku splošne medicine ter na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Brezplačno pa testiranje opravljajo tudi na DIC Legebitra.

Društvo Kulturno, informacijsko in svetovalno središče LEGEBITRA

Trubarjeva 76a
T: 01 430 51 44
E: info@kajisces.si
S: http://kajisces.si
Vsak ponedeljek od 17. do 20. ure (za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi), občasno na drugih lokacijah.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Japljeva 2, Ljubljana
T: 01 522 26 22
Vsak ponedeljek od 12. do 14. ure
Poleg rednega ponedeljkovega termina, bo v času Evropskega tedna testiranja, od 27. do 30. novembra, testiranje možno vsak dan od 14. do 15. ure.

Zavod RS za transfuzijsko medicino

Šlajmerjeva 6, Ljubljana
T: 01 543 81 00
Od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure