petek, 13. 11. 2020

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok

Na torkov večer, 17. novembra 2020, bomo Ljubljanski grad odeli v vijolično svetlobo in tako obeležili svetovni dan prezgodaj rojenih otrok.

Razpoznavni znak svetovnega dneva nedonošenčkov so drobne vijolične nogavičke, obešene na vrvici skupaj z velikimi, belimi nogavicami (Socks for Life - nogavice za življenje) in vijolična osvetlitev znamenitosti, s katero ponazarjamo izjemnost in občutljivost najmanjših rojenih otrok.

Skoraj desetina otrok se rodi prezgodaj, torej pred 37. tednom nosečnosti. V večini primerov ginekologi ne poznajo razlogov za prezgodnji porod in ga zato žal ne morejo preprečiti. Včasih pa je sprožitev prezgodnjih porodov zaradi življenjsko ogrožajoče situacije matere ali otroka nujno potrebna. Prezgodaj rojeni otroci potrebujejo za svoje preživetje vsaj nekaj dni, tednov ali celo mesecev podporo aparatov in posebno nego visoko specializiranega medicinskega osebja.

V Porodnišnici Ljubljana se na leto rodi okoli 200 otrok, ki ob rojstvu tehtajo manj kot 1,5 kg. Vsak nedonošenček je zgodba zase in skupaj svojimi starši in medicinskim osebjem bije boj za preživetje in zdravo življenje. Ob tej priložnosti želimo vsem nedonošenčkom in njihovim staršem veliko zdravja in moči, da bodo imele njihove zgodbe srečen konec, medicinskemu osebju pa se iskreno zahvaljujemo za požrtvovalno delo in skrb za naše najmanjše prebivalke in prebivalce Ljubljane in Slovenije.