torek, 23. 11. 2021

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

V soboto, 20. novembra 2021, smo v Mestni hiši obeležili svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Slogan letošnjega dne je

SPOMINJAJMO SE,
POMAGAJMO in
UKREPAJMO
za območja umirjenega prometa.

silhueta pred Mestno hišo
Foto: Robert Balen

Ob tej priložnosti smo pred Mestno hišo s kreativno postavitvijo silhuete žrtve, z mednarodno in domačo statistiko števila žrtev na cestah in s 3D zebro ozaveščali mimoidoče.

Dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Tretjo nedeljo v novembru tradicionalno obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.
V Sloveniji aktivnosti skupaj z državnimi, občinskimi, nevladnimi organizacijami ter gospodarskimi partnerji koordinira Zavod Varna pot.

župan Zoran Janković je nagovoril obiskovalce
Udeležence obeležitve je nagovoril tudi župan Zoran Janković.  Foto: Robert Balen

Trajni ukrep ETM - 3D zebra

V okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti smo zarisali 3D zebro na Derčevi ulici, v bližini OŠ Riharda Jakopiča.

Projekt smo izvedli v sodelovanju z zavodom Varna pot in zavarovalnico Generali, ki v skupnem projektu spodbujata varnost v prometu. Na križišču Derčeve in Pavšičeve ulice smo namesto običajnega prehoda za pešce narisali 3D zebro, navidezno tridimenzionalen prehod za pešce, s čimer želimo na inovativen način še dodatno umiriti promet ter poskrbeti za večjo vidljivost najranljivejših udeležencev v prometu.
Zaradi svoje vizualne podobe 3D zebra pritegne pozornost voznikov, jih upočasni in spomni, da so na območju, kjer so v prometu prisotni tudi otroci, kolesarji in pešci. Narisana je tako, da spominja na stopnico.

3D zebre so se razveselili tudi otroci. Foto: N. Rovan
3D zebre so se razveselili tudi otroci. Foto: N. Rovan

Preberite tudi: