nedelja, 20. 4. 2014

Svetovni dan Zemlje

22. aprila, svetovni dan Zemlje, smo v Mestni občini Ljubljana obeležili z vrsto okoljskih aktivnosti. Med drugim smo na igrišču na Prulah odprli prvo telovadno hiško z zeleno streho.

Zasaditev drevesa v Parku prijateljstva

Ob svetovnem dnevu Zemlje sta akademik dr. Anton Vratuša in podžupan prof. Janez Koželj, avtor vseh oznak in dokončne ureditve Poti spominov in tovarištva, v Parku prijateljstva ob Poti spominov in tovarištva (ob Glinščici med Biotehniško fakulteto in Tehnološkim parkom Ljubljana) zasadila drevo.
Dogodka sta se udeležila tudi župan Zoran Janković in Nuša Kerševan, častna meščanka ter predsednica društva Zeleni prstan.

Oddelek za varstvo okolja MU MOL

Oddelek za varstvo okolja skozi celo leto izvaja projekte »za lepšo Ljubljano«. Med drugim nadaljujejo s sistematičnim odstranjevanjem nelegalno odloženih gradbenih odpadkov ter odpadkov, ki vsebujejo azbest in se nahajajo na zemljiščih, ki so v lasti MOL ter predstavljajo potencialno nevarnost za zdravje ljudi. Z odstranjevanjem teh odpadkov so začeli že leta 2009, tako da so zemljišča v lasti MOL v veliki meri že očiščena. Ob tem pa opažajo, da je nelegalno odloženih odpadkov v zadnjih letih vse manj.
Na oddelku med drugim tudi letos nadaljujejo z akcijami odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst, ki rastejo na zemljiščih MOL. V prvi vrsti je to zdravju škodljiva pelinolistna ambrozija, v sodelovanju z nevladnimi organizacijami pa bodo odstranjevali tudi japonski dresnik in zlato rozgo.

Prva letošnja akcija odstranjevanja japonskega dresnika, ki jo je organiziralo Društvo študentov biologije Biotehniške fakultete UL je bila v sredo, 23. aprila 2014. Akcija je potekala na bregu Glinščice, ob kolesarski stezi, med dekanatom in Biološkim središčem.

Telovadna hiška za zeleno telovadbo

Na igrišču na Prulah so ob svetovnem dnevu Zemlje odprli telovadno hiško z zeleno streho, ki so jo zasnovali v okviru evropskega projekta UHI, katerega namen je priprava in uporaba orodja za modeliranje prijaznega okolja v mestih. Hiška je namenjena telovadbi odraslih. Starši in skrbniki, ki na otroških igriščih spremljajo svoje otroke, lahko zdaj tam telovadijo in tako do zdaj neizkoriščeni čakalni čas spremenijo v rekreacijo in krepitev svojega telesa. Z dobrim vzorom bodo posredno vplivali tudi na svoje otroke.

Čistilna akcija mestne družine

Ob svetovnem dnevu Zemlje je potekala tudi čistilna akcija sodelavcev Mestne občine Ljubljana ter javnih zavodov in podjetij, ki delujejo v okviru MOL. Čistili smo na različnih lokacijah po Ljubljani in tako tudi sami prispevali k zeleni in čisti Ljubljani.

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice

Javni zavod Turizem Ljubljana je že v soboto, 19. aprila 2014, pripravil tradicionalno čiščenje Ljubljanice. V akciji je sodelovalo več kot 50 potapljačev, med njimi so bili člani društva za podvodne aktivnosti Vivera, člani drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze in potapljači iz tujine ter člani drugih društev: okoljevarstvenih, ribiči, gasilci, reševalci, čolnarji. Skupaj so čistili dno Ljubljanice med Špico in Zmajskim mostom. Nesnago, dvignjeno iz vode, so na ogled in v opomin razstavili na Čevljarskem mostu.
Turizem Ljubljana je hkrati na Čevljarskem mostu ter na Hribarjevem in Cankarjevem nabrežju pripravil še kulturno–zabavno prireditev, v okviru katere so se na bregovih sprehajali pari v (nekdanjih) meščanskih opravah, med njimi pa je Povodni mož iskal svojo Urško. Ko jo je našel, je z njo blizu Tromostovja zaplesal v valove Ljubljanice.

Ozelenitev Križevniške ulice

Dan kasneje, v sredo, 23. aprila 2014, je pri Mini teatru na Križevniški ulici 1 potekala spomladanska ozelenitev omenjene ulice.
Nekoč siva in zapuščena Križevniška ulica je s prihodom Mini teatra doživela preporod. Vsako leto spomladi namreč poskrbijo, da na ulico postavijo klopi (letos bodo klopi opremljene s citati Kosovelovih pesmi v več jezikih) in jo ponovno ozelenijo, zato so letos k sodelovanju povabili tudi veleposlaništva, da se jim pridružijo in na Križevniško ulico prinesejo posajen cvet, drevo, cvetlični aranžma.