sobota, 7. 11. 2009

Svetovni pohod za mir in nenasilje

V Ljubljani se je ustavila delegacija Balkanske poti Svetovnega pohoda za mir in nenasilje, ki se je začel 2. oktobra na Novi Zelandiji, na mednarodni dan nenasilja in na dan obletnice Gandijevega rojstva, zaključil pa se bo 2. januarja 2010 v Argentini.

Namen Svetovnega pohoda za mir in nenasilje je ustvariti družbo brez orožja in vojn ter razviti zavedanje o potrebi obsojanja vseh oblik nasilja ne glede na prepričanje, spol, raso vero itd.

Pohodov za mir in nenasilje je po vsem svetu več, »Balkanska pot« Pohoda pa seje začela 28. oktobra 2009 v Istanbulu, se 6. novembra 2009 ustavila v Ljubljani ter za tem pot nadaljevala proti Ženeve, kjer bo 9. novembra na uradnem sprejemu pri Organizaciji združenih narodov OZN.

V Ljubljani je bil sprejem delegacije Balkanske poti Svetovnega pohoda za mir in nenasilje v petek, 6. novembra 2009, na Filozofski fakulteti, katerega slavnostni govornik je bil ljubljanski župan Zoran Janković.

Nevladna organizacija Društvo za civilno družbo Slovenije – LOM, je skupaj s partnerji – Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, Mirovnim institutom in Zavodom Voluntariat, v mesecu pred prihodom delegacije tudi organizirala spremljevalne dejavnosti na temo mirovniških akcij in boja proti nasilju.