ponedeljek, 1. 12. 2014

Teden indijske kulture v Mestni knjižnici Ljubljana

V Mestni knjižnici Ljubljana v okviru projekta Svet med nami med 1. in 5. decembrom 2014 organizirajo Teden indijske kulture.

S projektom Svet med nami želijo v Mestni knjižnici Ljubljana spoznavati in posredovati bogastvo različnih kultur, zbliževati ljudi različnih narodnosti, iskati lepoto drugačnosti in pokazati, kako so te razlike, ki se včasih zdijo nepremostljive, v bistvu majhne in nepomembne.

Indija je dežela, ki še danes izžareva nekakšno brezčasno energijo in spokoj, ki se napaja z duhom starodavnih civilizacij, ki so se prepletale na tem azijskem stičišču kultur. To je svet, kjer se je starodavna dravidska modrost spajala s kulturo indoevropejcev ter svet, kjer se starodavni hinduistični kulti prepletajo z budizmom, džainizmom in islamom. Težko bi kjerkoli na svetu našli deželo, kjer se prepleta toliko različnih kultur, narodov in ljudstev, ki jih bogati tolikšna lingvistična in kulturna raznolikost. Na eni strani je to prostor globoko zakoreninjene tradicije in težko razumljivega družbenega ravnovesja, po drugi strani pa je to dežela prihodnosti v smislu neizmernih razsežnosti človeških potencialov. Indija je svet, ki lahko človeka v prvem trenutku popolnoma odvrne, lahko pa po drugi strani postane zasvojen z odkrivanjem skrivnostnih tančic in drobnih utrinkov tega brezčasnega prostora. Indija se zdi kot nekakšno nostalgično vračanje h koreninam in času, ki je zaznamovan in izgubljen globoko v naši podzavesti. (Mare Lakovič)

Teden indijske kulture poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Indije v Ljubljani ter s Filozofsko fakulteto in Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani. Vabljeni k bogatemu programu o spoznavanju indijske kulture tako za odrasle, kot tudi za otroke.