četrtek, 22. 9. 2022

Teden ljubljanskega turizma za meščanke in meščane

Vabimo vas na Teden Ljubljanskega turizma, ki bo potekal od sobote do petka, od 24. do 30. septembra. V teh dneh pripravljamo številne aktivnosti in doživetja. Prelevite se v turiste v svojem mestu in izkusite, kaj vse nam ponuja Ljubljana.

Teden Ljubljanskega turizma nagovarja vse domačine, da si podrobneje ogledate svoje mesto in doživite mestni utrip v vseh pogledih. Prepričani smo, da vas lahko presenetimo s kotički, ki jih še niste odkrili, in doživetji, ki jih še niste izkusili.
Vabimo vas k raziskovanju prestolnice, ulic, trgov, skritih kotičkov in zgodb, na kulinarična doživetja, supanje po Ljubljanici, številne vodene oglede in nenavadne pustolovščine. Vse z namenom, da izkusite, kako je biti turist v najlepšem mestu na svetu.

Pestra izbira

Teden Ljubljanskega turizma začenjamo v soboto, 24. septembra, s supanjem po Ljubljanici (med 13. in 18.uro na Špici), družinskim doživetjem Zmajčkovo nenavadno popotovanje (med 8. in 16. uro, TIC) in vodstvom po razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt (ob 16.30, Mestni muzej Ljubljana).

zmajčkovo nenavadno popotovanje

Tudi v nedeljo, 25. septembra, se lahko pridružite Zmajčkovemu nenavadnemu popotovanju (med 8. in 13. uro, TIC). Vabimo vas tudi na ogled Mestne hiše (ob 15. uri), ki vas bomo povabili tudi v prostore, ki sicer niso odprti za javnost, na ogled grajskih dvoran na Ljubljanskem gradu (ob 11. uri) in na javno vodstvo po razstavi Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira v Galeriji Jakopič (ob 16.30 uri).
V ponedeljek, 26. septembra, sledita vodena ogleda po obrambnem hodniku Ljubljanskega gradu (ob 9.30 in 17. uri) in Zgodbe ljubljanskih mostov (ob 15. uri pod Fabianijevim mostom).
Na svetovni dan turizma, v torek, 27. septembra, pripravljamo dneve odprtih vrat Grajskega vinograda (od 11. do 17. ure), Cukrarne (voden ogled ob 11. uri) in Hostla Celica (vodena ogleda ob 12. in 14. uri).
V sredo, 28. septembra, sledi voden ogled Skrivnosti ljubljanskih ulic (ob 15. uri, TIC) in kolesarsko vodstvo Plečnik in dediščina Emone (ob 17. uri, Mestni muzej Ljubljana).
Četrtkov ekskluziven voden ogled s pokušnjo posebnih in redkih žganj znane destilarne Broken Bones bo na voljo v štirih terminih (ob 12., 14., 16. in 18. uri). Četrtek pa je tudi dan, ki odkriva pomembno plat Ljubljane: njeno dostopnost. Socialno podjetje Zavod Brez ovir pripravlja voden ogled po mestnem središču za osebe z motnjami in izgubo sluha (ob 11. uri) in za gibalno ovirane osebe ter njihove spremljevalce (ob 13. uri).

slepa ženska s palico ob taktilnih oznakah
V Ljubljani so postavljene številne taktilne oznake.  

Zadnji dan Tedna ljubljanskega turizma bo v znamenju kulinarike. Na Odprti kuhni bo od 11. do 21. ure predstavitev projektov Turizma Ljubljana Gourmet Ljubljana in Okusi Ljubljane, ki bogatijo kulinarično podobo mesta; ob 14.30, 16. uri, 17.30, 19. uri in 20.30 pa se bo mogoče udeležiti vodenja po Mikropivovarni Tektonik s pokušnjo kraft piva.

Celoten program Tedna Ljubljanskega turizma najdete na spletni strani Turizma Ljubljana, kjer najdete tudi informacije glede prijav na posamezne aktivnosti. Vse informacije so obiskovalcem na voljo tudi v Turistično informacijskem centru (Adamič-Lundrovo nabrežje).

Preberite tudi: