torek, 6. 4. 2010

Teden urbanega zdravja

Med 6. in 11. aprilom 2010 poteka teden urbanega zdravja Svetovne zdravstvene organizacije.

Svetovni dan zdravja z naslovom Urbano zdravje

Skupščina Svetovne zdravstvene organizacije je leta 1991 soglašala, da predstavlja projekt Zdrava mesta aktivnosti za reševanje zdravja v urbanem okolju. Glavni cilj zdravih mest je ozavestiti ključne akterje (politiko, strokovne institucije, posameznice in posameznike ipd.), da zdravje meščank in meščanov ni le poglavitna skrb medicinskih strok ali institucij zdravstvenega varstva, ampak je to odgovornost celotne družbene skupnosti, tako lokalnih oblasti kot tudi vseh drugih sektorjev, ki imajo kakršenkoli vpliv na zdravje in kakovost življenja v mestu. Eden od ciljev gibanja je premakniti »filozofijo« oziroma miselnost s sfere »bolezni« v sfero »zdravja«. Danes je v mrežo vključenih več kot 1500 mest, ki so povezana tako na nacionalni ravni v okviru nacionalnih mrež.

Ljubljana je že 20 let vključena v Evropsko mrežo zdravih mest Svetovne zdravstvene organizacije in z različnimi aktivnostmi ter programi vseskozi vzpodbuja skrb za javno zdravje.

Prebivalstvo se v mestih, tako po Evropi kot v svetu, zelo hitro povečuje, kar predstavlja mestom in mestnim oblastem izziv, kako bodo s svojimi strukturami prebivalcem v prihodnosti omogočala zdravo in aktivno življenje. Zato ni naključje, da želi Svetovna zdravstvena organizacija 7. aprila, svetovni dan zdravja, opozoriti na urbano zdravje. Tako je mesta po svetu pozvala, da v tednu urbanega zdravja, ki bo potekal med 6. do 11. aprila 2010 simbolno opozorijo, da je zdravje naša skupna odgovornost.

 

Aktivnosti v Mestni občini Ljubljana ob Svetovnem dnevu zdravja

V tednu urbanega zdravja v Mestni občini Ljubljana želimo meščanke in meščane od najmlajših do najstarejših dodatno vzpodbuditi k razmišljanju in delovanju za boljše zdravje.

Tako bodo v tednu med 6. in 10. aprilom 2010 ljubljanske šole in vrtci v okviru šolskega oziroma predšolskega programa organizirale vsebine, ki bodo prispevale k ozaveščanju skrbi za zdravje. 47 šolam in 23 vrtcem smo predlagali, da pripravijo kratek pogovor o pomembnosti zdravega načina življenja, ki naj ga dopolnijo s sprehodom v okolici, po možnosti tudi s starši.

Osrednji dogodek, ki smo ga poimenovali »Z županom na grad ob Svetovnem dnevu zdravja« je potekal v torek, 6. aprila 2010, ob 12.30 uri, ko se je župan Zoran Janković skupaj z meščankami in meščani povzpel na Ljubljanski grad.

Namen pohoda je, da vsem generacijam v mestu pokažemo, da se zavedamo pomena rekreacije za zdravo življenje in pomena skrbi za okolje (promocija peš hoje prispeva k zmanjševanju motornega prometa kar pripomore k izboljševanju kvalitete zraka v mestu) jih s svojim zgledom poskušamo spodbujati k zdravemu življenjskemu slogu.

Po prihodu na Ljubljanski grad je bila krajša slovesnost z nagovorom župana in s predstavitvijo programa Ljubljana – zdravo mesto ter nekaj kazalcev urbanega zdravja.