torek, 14. 7. 2020

Tek na Šmarno goro na vrhu sveta

Tradicionalna športna prireditev Tek na Šmarno goro je osvojila naziv najboljše gorske tekaške tekme na svetu.

Tomo Šarf je v imenu ekipe Teka na Šmarno goro izpostavil: »Hvala vsem, ki ste prispevali svoj glas. Šmarna gora se bo zapisala v zgodovino gorskih tekov sveta.« 

Že 15 let vzdržujemo poti na Šmarno goro

Šmarna gora je ena izmed najbolj priljubljenih pohodniških točk za Ljubljančane, zelo radi pa se nanjo povzpnejo tudi tekači. 
Energetika Ljubljana je družbeno odgovorno javno podjetje, v katerem podpirajo projekte, s katerimi skrbijo za naravo in prispevajo k dvigu kakovosti življenja v našem mestu. V tem okviru že od leta 2004 podpirajo dejavnost turističnih oziroma planinskih in športnih delavcev izpod Šmarne gore.
Šmarna gora ni samo najbolj obiskana gora v Sloveniji, temveč predstavlja pomemben zeleni simbol Ljubljane, zato skupaj s Turističnim oziroma Planinskim društvom Šmarna gora največ pozornosti namenjajo urejanju poti na Šmarno goro, postavitvi in vzdrževanju klopi ter predstavitvenih tabel.
Najobsežnejša akcija urejanja poti je potekala leta 2014, ko je bilo treba odpraviti posledice katastrofalnega žledoloma, leto kasneje pa so obnovili še 28 lesenih klopi, razporejenih ob poteh in na izhodiščih proti Šmarni gori.

Pot srca

Leta 2016, ko je Ljubljana nosila naziv Zelena prestolnica Evrope, so v Energetiki Ljubljana posebno pozornost namenili dvema potema, ki imata za Šmarno goro poseben pomen.
Prva je najbolj obiskana in obremenjena Pot čez korenine, po kateri poteka tudi tekaška prireditev Tek na Šmarno goro, druga pa je najlepša, najbolj razgledna in najmanj obiskana krožna Pot Svobode, ki ima iz ptičje perspektive obliko srca. Zato so jo v sklopu leta zelene prestolnice imenovali Pot srca.