petek, 21. 1. 2011

To nedeljo brezplačni ogledi Plečnikove Ljubljane

V nedeljo, 23. januarja, bi Jože Plečnik, ki je Ljubljani vtisnil neizbrisen arhitekturni pečat, praznoval 139. obletnico svojega rojstva. Na Plečnikov dan bodo na voljo brezplačni ogledi Plečnikove Ljubljane.

Brezplačni ogledi bodo ob 10. , 14. in 16. uri, v primeru velikega povpraševanja pa je predviden še tretji termin ob 16. uri.

Ogled, ki bo trajal dve uri, se bo začel pred Mestno hišo. Vodnik bo udeležence popeljal do Plečnikovih mojstrovin: tržnice, Tromostovja, Plečnikove gimnazije. V podhodu Maximarketa bo ogled fotografske razstave »Plečnikova Ljubljana«, nato bo pot vodila v Trnovo do Plečnikove hiše, kje si bodo udeleženci ogledali, kje je mojster živel in ustvarjal.

Ogled se bo nadaljeval na Krakovskem nasipu, kjer je postavljena fotografska razstava »Glasba panoram Plečnikove arhitekture« na prostem. Po ogledu razstave se bodo udeleženci napotili do NUK-a in Križank. Tam se bo dvourni ogled zaključil.

Vsak, ki bi se želel udeležiti vodenega ogleda po »Plečnikovi Ljubljani«, dvigne pred ogledom brezplačne karte v Turistično informacijskem centru na Stritarjevi. Število udeležencev je omejeno (30 za vsak ogled), karte so že na voljo.

Krakovski nasip je del prenovljenih površin v Ljubljani, namenjenih pešcem. Glede na veliko obiskanost razstavnega prostora galerije na prostem na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju je zavod Turizem Ljubljana tudi na prenovljenem Krakovskem nasipu namestil 11 stojal z 22 pozicijami za izvajanje fotografskih razstav na prostem, saj je zanimanje za tovrstne razstave v našem prostoru veliko. Investicija v ta novi razstavni prostor je znašala 12.240 €, povpraševanje pa je veliko in za letos so zasedeni že vsi termini. Razstave se bodo menjale skoraj vsak mesec.

Vabljeni.

Turizem Ljubljana