petek, 11. 10. 2013

Tradicionalna grajska trgatev

V četrtek, 10. oktobra 2013, je na Ljubljanskem gradu potekala trgatev grajske trte, potomke najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta.

Ljubljanski grad in Častivredni vinski konvent sv. Urbana Ljubljana vsako leto pripravita trgatev grajske trte. Oba sta tudi skrbnika grajske trte, za pridelek pa skrbi Kmetijski inštitut Slovenije.

Letošnja zima, pomlad in tudi poletje niso bili najustreznejši za grajsko trto, potomko najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki že 23 leto domuje na Ljubljanskem gradu kot znak prijateljstva med mestoma Maribor in Ljubljana. Pridelka je bilo malo, vendar pa je ta po ocenah skrbnikov kakovosten. Grozdja je bilo za slaba dva kilograma in na Kmetijskem inštitutu Slovenije, kjer poskrbijo za celoten potreben postopek do končnega ustekleničenja, pričakujejo, da bodo lahko napolnili tri stekleničke letnika 2013.

Mednarodni urad za trto in vino s sedežem v Parizu je leta 1987 podelil Ljubljani listino Ljubljana mesto trte in vina, predvsem zaradi najstarejšega mednarodnega ocenjevanja vin na svetu, aktivnih znanstvenih institucij in trgovske vinske tradicije.