ponedeljek, 23. 4. 2012

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice in njenih bregov

V soboto, 21. aprila, se je z akcijo čiščenja Ljubljanice zaključila tradicionalna čistilna akcija "Za lepšo Ljubljano 2012".

Akcija »Za lepšo Ljubljano« se je začela 22. marca, na Svetovni dan voda, in se zaključila 22. aprila 2012, na Svetovni dan Zemlje. V akciji je sodelovalo vseh 15 turističnih društev, ki delujejo na območju Mestne občine Ljubljana ter Društvo za podvodne aktivnosti Vivera, Sezam, KSS Savlje Kleče in Društvo čolnarjev in splavarjev – Špica. Izvedli so več kot 80 akcij.

Osrednji dogodek akcije je bilo tradicionalno čiščenje Ljubljanice, ki je ob ekološkem poslanstvu postala priljubljena turistična prireditev. V akciji so sodelovali potapljači, člani društva za podvodne aktivnosti Vivera in člani drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze ter člani drugih društev: okoljevarstvenih, ribiči, gasilci, reševalci, čolnarji. Skupaj so čistili dno Ljubljanice med Špico in Zmajskim mostom. Nesnaga, dvignjena iz vode, pa je bila na ogled in v opomin mimoidočim na Čevljarskem mostu od 10. ure dalje.

Na Čevljarskem mostu je javni zavod Turizem Ljubljana od 10. ure dalje mimoidočim podaril 2.000 lončnic z mačehami, ki imajo poleg lepše podobe mesta tudi močno simbolno vrednost. Med 11. in 13. uro pa je bila na Čevljarskem mostu, Hribarjevem in Cankarjevem nabrežju tradicionalna kulturno–zabavna prireditev, ko je Povodni mož med sprehajalkami in sprehajalci v meščanskih opravah iskal svojo Urško. Ko jo je našel, je z njo blizu Tromostovja zaplesal v valove Ljubljanice.

Zaradi slabega vremena je bil dogodek »CIVITAS ELAN v akciji za lepšo Ljubljano«, ki bi moral biti v petek, 20. aprila 2012, prestavljen na soboto, 19. maja 2012, ko bo na Kongresnem trgu potekal Kolesarski festival ob 125-letnici kolesarjenja