sreda, 1. 9. 2010

Trubarjeva hiša literature

Odprtje Trubarjeve hiše literature bo v četrtek, 2.9.2010, spremljal celodnevni program uličnih dogodkov, ki jih pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana.

V celodnevnem programu uličnih dogodkov (med 10. in 22. uro) se bodo na Stritarjevi ulici zvrstila branja, improvizacije, lutkovne animacije, ipd. in vse to na temo knjige. Ves čas bo na ulici postavljena stojnica s knjigami, na kateri bodo brezplačno podarjali knjige iz darov Mestne knjižnice, na ulici bo tudi "ulična" čitalnica, mini igroteka, razstava konkretne poezije ter improvizirane postavitve s knjigami.
V dopoldanskem času bodo pripravili program za otroke z Literarnim sprehodom po Ljubljani, lutkovno animacijo z novim literarnim junakom knjižnim moljem Bogdanom, na delavnicah bodo otroci lahko izdelovali knjige in odtiskovali črke.

Točno opoldne se bo govorilo o razmerju med vlogo knjige kot medija nekoč in danes z improviziranim branjem odlomkov izbranih Trubarjevih digitaliziranih zapisov na elektronskem bralniku. V popoldanskem delu dogodkov se bodo na odprtem glasbeno-literarnem odru zgodila branja poezije, proze, pesniški slem, stand-up nastop z izhodiščno temo knjige, improligaške discipline, mini cirkuška predstava z znakovnim jezikom gluhih, nastopi kantavtorjev in drugi dogodki.

Celodnevni kulturni program bo ob 19. uri zaključila dramska igralka Jerca Mrzel z recitacijo pesmi iz knjige LJ kot ljubezen, ki je izšla v akciji Knjige za vsakogar v okviru programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010.

Njenemu nastopu bo sledil kulturni otvoritveni program Trubarjeve hiše literature, ki ga bo povezoval Jure Longyka. V kratkem umetniškem programu ob otvoritveni svečanosti bodo nastopali: dramski igralec Polde Bibič, operna pevka Irena Preda in vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc – Pižama.