nedelja, 15. 6. 2014

UKREP 2014, Festival plesnih perspektiv

V Plesnem Teatru Ljubljana med 15. in 17. junijem 2014 poteka Ukrep 2014, Festival plesnih perspektiv, v okviru katerega bo na 22 dogodkih sodelovalo več kot petdeset umetnikov.

UKREP, festival plesnih perspektiv je svojo prvo izdajo doživel v Plesnem Teatru Ljubljana maja leta 2008. Pobudo zanj sta dala kritik in publicist Rok Vevar ter plesalka in koreografinja Sinja Ožbolt na podlagi ocene, da se je v Sloveniji pojavila nova generacija umetnikov s področja sodobnega plesa in da je tej generaciji treba zagotoviti večjo vidnost in prepoznavnost v javnosti.
UKREP je festivalski format, ki ni zgolj kompilacija predstav. Festival je bienalni, ker v lihem letu poteka Med-Ukrep, medfestivalski program, ki se – tako kot festival UKREP - ukvarja z razvojnimi strategijami sodobnega plesa v Sloveniji (v povezavah z drugimi regijami) in ukrepa na področjih, ki se zaradi izobraževalnih, produkcijskih, promocijskih idr. mankov na našem sodobno-plesnem prizorišču kažejo kot pereča. Predstavitev rezultatov Med-Ukrepa imajo poseben pomen na festivalu Ukrep.
Festival plesnih perspektiv UKREP vstopa v plesni prostor kot kulturno-umetniška iniciativa z željo, da bi jo prostor kot tako prepoznal in da bi se njenega ukrepanja nalezel.

Program Plesnega Teatra Ljubljana sofinancira Mestna občina Ljubljana.