petek, 30. 7. 2021

Ulična galerija mladih na Vegovi

V petek, 30. julija, Mladi zmaji vabijo na virtualno otvoritev Ulične galerije na Vegovi, na kateri bodo na discordu DigiMC predstavili vse mlade soustvarjalce, ki so se do sedaj prijavili na letošnji natečaj Odnos. Obiskovalci razstave boste lahko od 18. ure dalje poklepetali z mladimi soustvarjalci o njihovih delih in ustvarjanju ter se sprehodili po 3D galeriji.

V Ulični galeriji je v okviru natečaja Odnos do 27. avgusta na ogled tudi razstava Energija - Vibracija. 

Slike iz razstave Energija - Vibracija, foto: Petra Filipič, vir Mladi zmaji
Avtorji razstave so samostojna raziskovalka Rebeka Petrovčič, dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Nika Juteršek, Rija Ferfolja, Aljoša Bokan in absolventka magisterija grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Monika Plemen. Foto: Petra Filipič, vir: Mladi zmaji

Natečaj Odnos od aprila do februarja 2022 

Natečaj Odnos, ki poteka na mesečni ravni od aprila 2021 do februarja 2022, je razdeljen na mesečne tematske sklope, v okviru katerih mladi preko umetniškega ustvarjanja raziskujejo odnos med različnimi temami:

 • april: Svetloba – Tema
 • maj: Mladost – Starost
 • junij: Pravica – Odgovornost
 • julij: Energija – Vibracija
 • avgust: Potovanje – Delo 
 • september: Izobraževanje – Bogastvo
 • oktober: Praznovanje – Vsakodnevje
 • november: Apatija – Ignoranca
 • december: Osamljenost – Družba 
 • januar 2022: Kultura – Zdravje
 • februar 2022: Narava – vesolje

Strokovna komisija vsak mesec izbere do tri izdelke/plakate, ki so natisnjeni in vsaj 25 dni javno objavljeni na plakatni površini TAM-TAM na Vegovi ulici.

Namen natečaja 

V javnem zavodu Mladi zmaji, kjer so natečaj pripravili v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom, želijo mladim v Ljubljani pomagati pri uresničevanju idej in potencialov ter predstavitvi samih sebe kot umetnikov. Namen akcije je spodbujanje in opolnomočenje mladih umetnikov, ki skozi svoja dela lahko predstavijo interpretacijo sodobnosti in dobijo prostor za razstavo svojih izdelkov. Cilj je tudi spodbujanje družbene kritičnosti in angažiranja, ki spodbuja mlade v participacijo in nadaljnje razmišljanje.

Komu je natečaj namenjen

V natečaju lahko sodelujejo vsi mladi umetniki do dopolnjenega 29. leta starosti, ki delujejo na različnih področjih oblikovanja in uporabljajo različne tehnike (grafika, fotografija, slika itd.). Posameznikom, samostojnim oblikovalcem, študentom in dijakom, šolarjem, ki želijo soustvarjati skupni življenjski prostor. 

Če bi želeli sodelovati, lahko za avgustovsko razstavo Potovanje - Delo svoja dela oddate do 5. avgusta. Več o natečaju in pogojih sodelovanja si lahko preberete na povezavi JAVNO POVABILO in na straneh Mladih zmajev.

Preberite tudi: