petek, 24. 8. 2018

Umrl je častni meščan Ciril Zlobec

V 94. letu starosti je umrl pesnik, prevajalec, politik in partizan, akademik ter častni meščan Ljubljane Ciril Zlobec. V njegov spomin bo v torek, 28. avgusta 2018, v Mestni hiši potekala žalna seja Mestnega sveta.

Ciril Zlobec je znan zlasti kot pesnik, ki je pisal lirične, čustvene pesmi. Leta 1953 je skupaj s Tonetom Pavčkom, Kajetanom Kovičem in Janezom Menartom izdal prvo svojo pesniško zbirko Pesmi štirih. Sledile so številne druge pesniške zbirke, ob njegovem 90. rojstnem dnevu pa je izšel še izbor njegovih ljubezenskih pesmi Ljubezen - čudež duše in telesa.
Napisal je tudi nekaj pripovedniških del, dva romana in več esejističnih del.

Ciril Zlobec je leta 1976 prejel Župančičevo nagrado, leta 2016 pa tudi naziv častni meščan Ljubljane.

Naziv častni meščan Ljubljane smo mu podelili kot poklon njegovemu bogatemu pesniškemu in prevajalskemu opusu, ki ga prežema živa ljubezen in mogočna ljubezen do življenja, do slovenske domovine in njenega jezika, za katerega je zastavil tudi svojo avtoriteto politika. Junaškemu borcu za osvoboditev Primorske in slovenskega naroda izpod fašizma in nacizma v drugi svetovni vojni. Ljubljana se je s podelitvijo naziva poklonila umetniku, ki je kot eden najbolj prevajanih slovenskih pesnikov stkal prijateljske vezi z velikimi duhovi po vsem svetu in bil za svoje delo nagrajen z najvišjimi javnimi priznanji, ter modrosti in lepoti njegove široko priljubljene osebnosti.

častni meščan Ciril Zlobec

V spomin na Cirila Zlobca bo v Mestni hiši v torek, 28. avgusta 2018, ob 10. uri potekala žalna seja Mestnega sveta MOL.