ponedeljek, 2. 4. 2012

Ura za Zemljo

V soboto, 31. marca 2012, smo med 20.30 in 21.30 ugasnili luči na Ljubljanskem gradu in iz razgledne terase Gradu opazovali zvezde.

Tako sta se tudi Mestna občina Ljubljana in Javni zavod Ljubljanski grad pridružila globalni akciji Ura za Zemljo, opazovanje zvezd pa je potekalo v sodelovanju z Ustvarjalnim astronomskim društvom.

Mednarodni projekt "Ura za Zemljo" (Earth Hour) je pomemeben okoljski dogodek, ko posamezniki, podjetja, vlade in skupnosti po vsem svetu za eno uro ugasnejo luči.

Ravnanje in odnos, ki ga vsak posameznik, podjetje in družba kažejo do matere Zemlje, sta vsako leto pomembnejša. Tudi zato so Združeni narodi leto 2012 razglasili za mednarodno leto trajnostne energije. Mestna občina Ljubljana in Javni zavod Ljubljanski grad pa s sodelovanjem v tej mednarodni akciji in simbolično gesto ugašanja luči, želita osveščati meščanke in meščane, da skrbno ravnajo z energijo vse dni v letu.

Mednarodni projekt "Ura za Zemljo" se tokrat predstavlja s sloganom »Bom, če boš ti«, ter vabi posameznike in organizacije, da pozovejo prebivalce in prebivalke k boljši skrbi za naš planet.

Od leta 2007 dalje, ko je bila akcija prvič izvedena, je projekt "Ura za Zemljo" prerasel v globalno gibanje, v katerem je sodelovalo že 5.251 mest, 1,8 milijard ljudi in 135 držav na vseh sedmih celinah.

Več informacij o aktivnostih Mestne občine Ljubljana z namenom varovanja Zemlje lahko preberete v pripetem dokumentu.