petek, 7. 8. 2009

URBANA – izognite se gneči

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet obvešča vse uporabnike šolskih mesečnih vozovnic, da bodo njihove dosedanje mesečne karte veljale le še do 5. septembra.

Od tega datuma dalje bodo šolarji, dijaki in študenti lahko uporabljali le še kartico Urbana z naloženo šolsko mesečno vozovnico. V zadnjih dneh avgusta in prvih dneh septembra zato na potniških blagajnah pričakujejo veliko gnečo, zato LPP poziva vse uporabnike šolskih mesečnih vozovnic, da se čakanju v vrsti izognejo in po svojo Urbano pridejo že zdaj. Mesečne vozovnice za občane in upokojence bodo veljale do konca leta, vendar tudi uporabnike teh vrst mesečnih vozovnic LPP vabi, da izkoristijo zatišje do 20. avgusta, ko na potniških blagajnah ni gneče.

Za pridobitev kartice Urbana v okviru testnega obdobja ni več potrebna prijava po elektronski pošti, temveč se je prijaviti mogoče tudi osebno v eni od potniških blagajn LPP, ki se nahajata na Celovški Cesti 160 in na Slovenski cesti 56, odprti pa sta vsak delavnik od 7. do 19. ure in ob sobotah, od 7. do 13. ure. Podrobnejša navodila o tem, kako postati testni uporabnik, in o tem, kako naj ravnajo šolarji, dijaki in študenti, tudi če še ne morejo pridobiti potrdila o šolanju za šolsko leto 2009/2010, so na voljo na spletnih straneh www.lpp.si in www.jh-lj.si/urbana .

Testno obdobje na mestnih avtobusih bo potekalo do 15. septembra 2009. Rok je podaljšan zaradi testiranja delovanja kartice Urbana na parkiriščih v upravljanju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Testna uporaba Urbane na parkiriščih v tem trenutku še ni mogoča. Do nadaljnjega je podaljšan tudi rok zaključka prodaje žetonov, ki je bil sprva predviden za 31. avgust 2009.

Potek testnega obdobja na mestih avtobusih

V testiranju uporabe kartice Urbana poleg približno 1500 internih uporabnikov sodeluje tudi že približno 4000 testnih uporabnikov. Njihov odziv je izredno pozitiven, hkrati so tudi zelo aktivni in redno posredujejo svoje uporabniške izkušnje, kar za LPP in izvajalce projekta predstavlja dragocen vir podatkov o dejanski uporabnosti sistema. Na podlagi vprašanj, pobud in predlogov testnih uporabnikov je bil pripravljen tudi priročnik s pogostimi vprašanji in odgovori, ki je na voljo na spletnih straneh www.lpp.si in www.jh-lj.si/urbana

Testno obdobje je namenjeno ugotavljanju in odpravljanju morebitnih tehničnih težav. Slednje so redke glede na količino testnih uporabnikov – med pogostejšimi so manjše tehnične težave ob validaciji (validacija je uspešno opravljena, vendar ni potrjena z zvočnim signalom), zaradi vremenskih vplivov se občasno pojavijo tudi težave na Urbanomatih, ki pa bodo kmalu, že avgusta, dobili nadstrešnice.
Julija so izvedli tudi obremenitveni test sistema izdaje kartic, ko so na obeh potniških blagajnah LPP sočasno izdelovali kartice Urbana in v eni uri brez težav izdelali 250 kartic.