četrtek, 19. 2. 2015

Urbani prostori in mostovi za Ljubljano

V Galeriji Kresija bo do 15. marca 2015 na ogled razstava Urbani prostori in mostovi za Ljubljano, ki predstavlja prerez skozi tisti segment dela skupine arhitektov ATELIERarhitekti, ki zadeva oblikovanje javnih odprtih prostorov.

Mnogi izmed teh prostorov soustvarjajo obraz sodobne Ljubljane in so jih meščani že dodobra posvojili. Nekateri od njih so celo ključni elementi širših mestnih zasnov ali prometnih ureditev, vse od poteze Barjanske ceste z Barjanskim mostom in parkom, torej navezave mesta na južno obvoznico, do Fabianijevega mostu z ureditvijo Njegoševe, s čemer se je sklenil notranji prometni obroč in zaključila več kot sto let stara Fabianijeva urbanistična zasnova Ljubljane.

Razstava želi obiskovalcem razpreti vpogled v proces nastajanja projektov in kasneje v razvoj njihove realizacije. Že samo nastajanje projekta namreč potuje skozi mnoge faze oblikovanj, njihovih verifikacij in vključuje mnoge sodelavce, od konstruktorjev do strokovnjakov razsvetljave, prometa…, ki bistveno sooblikujejo končno podobo prostora. Število sodelujočih pa se v procesu realizacije še poveča: tu je izrednega pomena kvaliteta in veščina posameznih izvajalcev, od betona, jekla, talnih oblog, luči in še bi lahko naštevali. Razstava torej odpira pogled v drobovje tega procesa.

Osnovno ogrodje razstave predstavlja prikaz nastanka projektov za šest realiziranih in dva nerealizirana mostova, vse pa spremlja razmišljanje, ponekod pa tudi uresničeno preoblikovanje njihovega širšega prostora. Tako zasnovani urbani prostori se predstavljeni v grafični obliki od zasnov do realizacij - v študijskih modelih in s projekcijami procesov njihovega nastajanja.

Spremljevalni program
Na temo urbanih prostorov in Fabianijevega mostu bo v torek, 3. marca 2015, ob 19. uri v Galeriji Kresija predaval prof. Jurij Kobe. V torek, 10. marca 2015, pa je ob 17. uri izpred Galerije načrtovan voden ogled z ladjico po Ljubljanici. Oba dogodka sta brezplačna. Prijave za ogled na info@atelierarhitekti.si.