sreda, 28. 5. 2008

Urbanist Jan Gehl v Ljubljani

Svetovno znani danski urbanist Jan Gehl iz Kopenhagna bo 28. in 29. maja 2008 obiskal Ljubljano.

 

V sredo, 28. maja se bo srečal z županom Zoranom Jankovićem, ob 13. uri istega dne pa bo imel v Veliki sejni dvorani Mestne hiše strokovno predavanje o sodobnih prometnih politikah mest v luči sprejemanja nove prometne strategije v Ljubljani.

V četrtek, 29. maja si bo v okviru celodnevne prireditve "Ulična zabava Eipprova" v družbi ljubljanskega podžupana prof. Janeza Koželja s kolesom ogledal mesto, ob 18. uri tega dne pa bo na Eipprovi ulici v Trnovem predaval o problemih avtomobilskega prometa v mestih; to predavanje bo odprto najširši javnosti.

Jan Gehl je profesor in vodja centra za raziskovanje javnega prostora na danski univerzi Royal Danish Academy of Fine Arts ter ustanovitelj biroja Gehl Architects, v okviru katerega svetuje županom svetovnih prestolnic, kot so New York, London, Melbourne in Stockholm, pri pripravi strategij reševanja mestnega prometa in oživljanja javnih prostorov. Odločilno je pripomogel tudi k razvoju Kopenhagna kot človeku prijaznega mestnega z odličnimi pogoji za bivanje. Jan Gehl je strokovnjak s številnimi izkušnjami, kako spremeniti navade ljudi, da bi le-ti več pešačili in kolesarili, ter z izkušnjami kako posamezno mesto ponovno spremeniti v mesto živahnih ulic in javnih prostorov.