ponedeljek, 16. 4. 2007

Urbanistična razstava »Ljubljana 2025«

Ob 14, aprilu, mestnem prazniku, je župan Zoran Janković v galeriji Kresija odprl urbanistično razstavo »LJUBLJANA 2025, Predlog prostorske vizije dolgoročnega razvoja mesta«.

Pobudnik razstave je podžupan, prof. Janez Koželj, ki je na otvoritvi imel tudi uvodni nagovor.

Z razstavo želimo odgovoriti na vprašanja dolgoročnega razvoja mesta:
• Kako bo Ljubljana videti leta 2025?
• Kam se bo širila, kje bomo našli prostor za gradnjo?
• Kakšno vlogo bo imela v Evropi, državi in regiji?
• Kakšne spremembe bo doživela?

Zakaj vizija?
Namen predstavljene vizije je vzpodbuditi Ljubljančanke in Ljubljančane k oblikovanju samopodobe mesta, s katero izražajo, kaj jim mesto pomeni in kakšna so dejanska pričakovanja o prihodnosti Ljubljane.
Pozitivna podoba o mestu, ki izhaja predvsem iz njegove zgodovine, kulturnih tradicij in prostorskih posebnosti, namreč pomembno vpliva na življenje v mestu, hkrati pa predstavlja tudi močan dejavnik za njegov gospodarski in socialni razvoj. Pomaga nam odkrivati prednosti in nove priložnosti razvoja in je še posebej pomembna pri sprejemanju osnovnih strateških odločitev, s katerimi mesto spreminjamo. Pozitivna podoba je tudi temelj za strategijo trženja mesta.

V predstavljeni viziji dolgoročnega prostorskega razvoja Ljubljane imata največji strateški pomen projekta poglobitve železnice skupaj z izgradnjo potniškega centra in logističnega terminala ter izgradnja treh vodnih elektrarn »Srednja Sava« z obsežnimi vodnimi in parkovnimi ureditvami, namenjenimi športu in rekreaciji. 

Razstavo sestavlja 93 projektov, pri čemer so nekateri uresničljivi takoj, za izvedbo drugih, predvsem obsežnih ureditev okoljskih sistemov, pa je potrebnega več časa.

Na ogled razstave vabimo vse, ki vam ni vseeno za prihodnost našega mesta in ki bi želeli k razvoju Ljubljane prispevati tudi sami.
Na vaša mnenja, predloge in pripombe o predstavljenih projektih čaka v času trajanja razstave v galeriji Kresija knjiga vtisov, prebrali pa bomo tudi vsa mnenja, ki bodo v tem času prispela na elektronski naslov vizija@ljubljana.si.

Razstava »Ljubljana 2025« bo odprta do 13. maja 2007.

Služba za odnose z javnostmi MOL