ponedeljek, 6. 12. 2021

Urejamo za vas: posek oslabelega drevja pri Živalskem vrtu Ljubljana

Zaradi zagotavljanja varnosti bomo na območju nasproti Živalskega vrta Ljubljana izvedli sečnjo oslabelega drevja in spravilo lesa. Sečnja bo predvidoma potekala v torek in sredo, 7. in 8. decembra 2021.

Sečnja je bila sicer napovedana že za 2. in 3. december, vendar smo jo zaradi slabih vremenskih razmer morali prestaviti. 

Odstranili bomo 21 suhih in oslabelih dreves. Delo bo izvedlo podjetje Tisa d.o.o. v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije.

Prepovedano parkiranje

Lokacija poseka je na peščenem območju med živalskim vrtom in stavbo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete oziroma med večno potjo in Jamnikarjevo ulico:

skico

Na označenem območju bo vse tri dni veljala prepoved parkiranja in ustavljanja vozil, tudi v času, ko dela dejansko ne bodo potekala, saj se območje obravnava kot aktivno sečišče.

Občasno bo prihajalo tudi do zaprtja Večne poti zaradi sečnje dreves v neposredni bližini cestišča. Zapore bodo v obeh smereh vožnje in bodo kratkotrajne. Prav tako bo lahko prihajalo do občasnega zaprtja kolesarske steze ob Večni poti (po trasi pionirske železnice).

Priporočamo, da v tem času uporabljate mestne avtobuse (blizu je postajališče Živalski vrt - ZOO), v bližini je tudi postajališče koles Bicikelj.

Prosimo za upoštevanje omejitev

Vse uporabnike prostora prosimo za upoštevanje prepovedi. Na lokaciji bo potekal poostren nadzor spoštovanja navedenih omejitev.

Obiskovalcem tega območja svetujemo, naj v času sečnje izberejo katero od vzporednih poti oziroma naj se zaradi lastne varnosti izognejo delovišču.

Če se bodo kljub temu odpravili na to območje, naj upoštevajo opozorila ter navodila izvajalcev del. Svetujemo, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Psi naj bodo na povodcu, kakor to velja tudi sicer.

Letos smo zasadili že več kot 600 novih dreves

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo izjemnega pomena dreves in si zato prizadevamo za ohranitev vsakega drevesa, če je le mogoče, sadimo pa tudi nova. Samo letos smo jih v sodelovanju z JP Voka Snaga zasadili več kot 600. Ljubljana je prepoznana tudi kot »mesto dreves« v okviru programa »Tree cities of the World«. Priznanje sta nam podelila Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki na ta način spodbujata mesta k skrbi za svoja drevesa.

Podeljevalci priznanja so izpostavili, da v Ljubljani s številnimi aktivnostmi pomembno prispevamo k mednarodnim prizadevanjem za priznanje krajev in mest, ki se zavzemajo za to, da se gozdovi in drevesa v mestih in okolici pravilno negujejo, da z njimi trajnostno upravljamo in to tudi primerno obeležimo.