torek, 23. 4. 2019

Uspešno uresničujemo »Vizijo 0« skupaj z mentorji prometne vzgoje v šolah

V Mestni občini Ljubljana nenehno izboljšujemo prometno varnost v šolskih okoliših in si skozi vse leto prizadevamo, da bi se približali t. i. »Viziji 0« – nič žrtev prometnih nesreč.

Cilje uspešno uresničujemo, saj po podatkih policije v zadnjih 5 letih na območju Ljubljane v prometni nesreči ni umrl noben otrok ali mladostnik. Delo pa seveda še ni končano in k temu lahko prispevamo prav vsi.

Okrepljeno ozaveščanje v Evropskem tednu mobilnosti

Ker se zavedamo, da je potrebno o teh temah ozaveščati že najmlajše, spodbujamo tovrstne dejavnosti tudi po vrtcih in osnovnih šolah. Posebej nam pri tem pomagajo mentorji prometne vzgoje v ljubljanskih osnovnih šolah, ki vsako leto septembra tudi v Evropskem tednu mobilnosti okrepljeno skupaj z otroki izvajajo aktivnosti v šolah, učence pa tudi pospremijo na posamezne dogodke v okviru te kampanje za razvoj trajnostne mobilnosti, ki jih pripravljamo vsako leto.

Pred zaključkom šolskega leta na srečanje povabimo mentorje prometne vzgoje v osnovnih šolah, kjer obravnavamo različne teme – od predvidenega programa Evropskega tedna mobilnosti, prek aktivnosti Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, do ukrepov, ki jih tudi druge organizacije izvajajo za večjo varnost v prometu. Tako smo se z njimi sestali tudi letos, v sredo, 17. aprila, na Ljubljanskem gradu, ko smo jim predstavili navedeno, s poudarkom na varni mobilnosti. Namenili smo jim tudi čas za razpravo in pobude, v katerem smo reševali odprta vprašanja ter jih še dodatno spodbudili k sodelovanju v Evropskem tednu mobilnosti, ki bo letos potekal pod sloganom »Gremo peš!«.

Nič mrtvih otrok in mladostnikov v MOL

jelka zekar

»Zahvaljujem se vam za številčno udeležbo in vaše vsakoletno sodelovanje, ki je zelo pomembno in koristno tako za učence, ki se od mladih nog učijo o varnem vedenju v prometu, trajnostni mobilnosti in kakovosti življenja, kakor za širšo javnost, ki prek dejavnosti šol in dogodkov, pri katerih sodelujejo, spoznavajo navedene teme in jih tudi preizkušajo v praksi,« je ob srečanju s približno 60 udeleženci posveta poudarila mestna svetnica Jelka Žekar, predsednica Odbora za načrtovanje in izvedbo ETM 2019.

Udeleženci so se razveselili predstavljenih vsebin, predvsem pa podatka predstavnika Policijske uprave Ljubljana mag. Aleksandra Vrabiča, da v zadnjih 5 letih na območju Ljubljane niso zabeležili prometnih nesreč, v katerih bi umrl otrok ali mladoletnik. To je spodbuden podatek, ki priča, da smo uspešni pri uresničevanju »Vizije 0«, ki jo soustvarjamo vsi, je izpostavil predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba. Dodal je, da občuduje naš pogum za odločitve in ukrepe, ki večajo varnost v prometu. »Ljudje se bojimo sprememb, ampak treba je iti v smer poguma – za boljšo kakovost življenja,« je dodal.

 

 

Ozaveščamo in izobražujemo

K temu precej prispevata tudi ozaveščanje in izobraževanje, zato skupaj z Zavodom Varna pot in Policijo temu posvečamo posebno pozornost. Dejavnosti v tej smeri bodo še posebej pomembne ob razvoju in razmahu nove mobilnosti, ob kateri naši otroci postajajo nemobilni. »Zato je treba spodbujati zdravo, aktivno mobilnost,« je zaključil Štaba. In prav to bomo poudarjali tudi v letošnjem Evropskem tednu mobilnosti, saj bodo dejavnosti usmerjene zlasti v spodbujanje hoje.

Sprehod skozi čas

Grad skozi čas

Po uspešnem posvetu smo se sprehodili še po Ljubljanskem gradu, kjer so nam tamkajšnji sodelavci v kostumih na zanimiv način predstavili zgodovino Gradu skozi čas. Tudi navzoči osnovnošolski učitelji, ki se z učenci veliko pogovarjajo o ljubljanski preteklosti, so bili presenečeni nad nekaterimi zanimivostmi. Mimogrede, ali ste vedeli, da je bil v grajski ječi zaprt tudi Ivan Cankar ali da pod kapelico Sv. Jurija še vedno spi veliki zmaj?

Preberite še: