četrtek, 10. 11. 2022

Ustvarjamo s srcem – ženska moč in trajnost z roko v roki

V Osrednjem atriju Mestne hiše je do 17. novembra 2022 na ogled razstava Ustvarjamo s srcem, ki sodi med spremljevalne dogodke evropskega prvenstva v rokometu za ženske, ki poteka tudi v dvorani Stožice.

Osrednji temi omenjenega prvenstva sta opolnomočenje žensk v športu ter organizacija dogodka po trajnostnih načelih, povezanih s praksami krožnega gospodarstva.

avtorji razstavljenih del so si ogledali razstavo

V Ljubljani, kjer smo se že leta 2007 zavezali k trajnostnemu razvoju mesta, smo ob tej priložnosti k sodelovanju povabili tudi otroke iz ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol. Pripravili smo likovni natečaj Ženski rokomet, v okviru katerega so otroci ustvarjali na papir iz invazivne tujerodne rastline japonski dresnik, ki so ga ročno izdelali v Paplabu (ki deluje pod okriljem JP Voka Snaga). Na razstavi v Mestni hiši si lahko ogledate izdelke otrok iz vrtcev Najdihojca, Otona Župančiča in Vodmat ter učencev osnovnih šol Majde Vrhovnik, Šmartno pod Šmarno goro in Vodmat.
Razstavljenih je 94 del, ki jih je izbrala natečajna komisija pod vodstvom Barbare Čeferin, sicer tudi ambasadorke prvenstva. Del izbranih izdelkov je natisnjen na blago, izdelano iz starega blaga, ki so ga prav tako zbirali v osnovnih šolah in vrtcih.

skupinska fotografija

Razstavo je odprla podžupanja ter ambasadorka prvenstva Tjaša Ficko, ki je izpostavila pomen povezovanja in delovanja za skupen cilj. »Največje zadovoljstvo prinašajo rezultati, ko združimo moči«, je poudarila, ob tem pa napovedala, da bomo razstavo v času zaključnih tekem prestavili v dvorano Stožice in tako risbe na ogled postavili tudi vsem obiskovalcem, navijačem in gostom, ki bodo spremljali boje rokometašic za naslov evropskih prvakinj.

Podžupanja je sodelujočim otrokom položila na srce, naj vedno sledijo svojim ciljem in sanjam. »Vedno moramo sodelovati ni nikoli odnehati, potem zmoremo vse«, je dodala Tjaša Ficko.

Zapestnice iz starih rokometnih dresov in žog

Zapestnice iz starih rokometnih dresov in žog
Foto: Vasja Ambrožič, vir Smetumet

 

V okviru prvenstva predstavljamo še eno krožno prakso, ki smo jo izvedli v okviru prvenstva - iz starih rokometnih dresov in žog, ki so jih zbrali slovenski rokometni klubi, so v društvu Smetumet oblikovali lepe, ročno narejene zapestnice, ki so tudi uradni izdelki prvenstva.Preberite tudi: