četrtek, 15. 11. 2018

V Ljubljani imamo prvo mobilno simulacijsko enoto v tem delu Evrope

Odprli smo mobilno simulacijsko enoto SIM mobil, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Ljubljana in predstavlja prvi tovrstni izobraževalni program v Sloveniji in v tem delu Evrope.

Mobilna enota prinaša najsodobnejšo obliko praktičnega usposabljanja z uporabo najsodobnejših simulatorjev in je namenjena tako zdravstvenim ekipam kot laikom. Ima dva prostora za simulacijo: sobo za reanimacijo in sobo za debrifing.

Znano je, da pri intervencijah, ki jih ne počneš vsak dan, ne moreš biti uspešen. Si predstavljate, da bi pilot opravil prevoz z letalom le 1x na leto? Podobno je v zdravstvu. Večina zdravstvenih timov v Sloveniji le nekajkrat na leto naleti na kritično bolnega ali poškodovanega bolnika. Izobraževanje v mobilni simulacijski enoti udeležencem daje priložnost, da se soočijo z vitalno ogroženim pacientom ter redkimi situacijami, kjer je ogroženo človekovo življenje. Medicinsko osebje s treniranjem s pomočjo simulacij vzdržuje svoje strokovno znanje in poveča svojo samozavest, pacientom pa nato zagotavlja varno obravnavo.

mobilna enota SIM mobil

Pomembno pa je zavedanje, da ni le medicinsko osebje tisto, ki potrebuje tovrstno znanje, pač pa prav vsak izmed nas. V okolju, kjer živimo, se bodo vedno dogajale nesreče in večina se jih zgodi izven zdravstvenih ustanov. Posamezniki, ki so ustrezno usposobljeni, in imajo uporabna znanja iz vsebin prve pomoči, predstavljajo ogromen doprinos pri zagotavljanju boljše varnosti za vse udeležence v družbi, saj lahko prva pomoč pogosto reši življenje.

Slogan mobilne simulacijske enote SIM mobil je Naše usposabljanje pripeljemo na vašo lokacijo!

Za usposabljanje v mobilni simulacijski enoti udeleženci uporabljajo vrhunsko opremo za simulacije (lutke, ki natančno ponazarjajo človeka v določeni starosti in jih je težko ločiti od pravega človeka), kot je simulator profesionalnega defibrilatorja, simulator poroda, lutka hudo poškodovanega, uporabljajo realna zdravila, lutko, ki odgovarja kot živ človek, zvočnimi efekti težkega dihanja, lutko novorojenčka, dojenčka in malega otroka. Pri vsaki simulaciji se uporablja »debriefing« sistem, ki omogoča snemanje scenarijev, tako da po vsakem zaključku udeleženci vidijo sebe v procesu ukrepanja in dobijo povratno informacijo o uspešnosti.

Program SIM mobil izvajajo inštruktorji in predavatelji, ki morajo imeti ustrezne kompetence in usposobljenost. Sodelujejo z vidnimi strokovnjaki s področja izobraževanja s simulacijami v zdravstvu (SESAM1) in imajo mednarodno licenco (ITLS2, EPLS3, ERC4, MTS5, MRMI6), ali so strokovnjaki na svojem področju.

SIM center ZD Ljubljana

V ZD Ljubljana sicer od leta 2014 deluje prvi simulacijski center (SIM center), ki deluje kot učni center na primarnem nivoju v slovenskem zdravstvu. Cilj usposabljanj je izboljšanje varnosti pacientov, povečanje znanja in usposobljenosti strokovnjakov ter laikov, njihovih kompetenc in učinkovitosti v ravnanju v določenih življenjsko ogrožujočih situacijah.

Simulacijski center ZD Ljubljana
V SIM centru se dnevno srečujemo z izzivom, kako še povečati realnost stanj s pomočjo simulacij (»videnje, kot da gre zares«). Pred časom smo se povezali s podjetjem 3fs d.o.o., gorenjskim finalistom za zlato gazelo 2017, in z njimi oblikovali virtualna očala (Hololens), s katerimi dosegamo nov vidik simuliranja realnosti kritičnih situacij. Izdelek je v zaključni fazi razvoja in upamo, da ga bomo lahko začeli uporabljati že naslednje leto.