četrtek, 22. 8. 2019

V mesto prihaja Emonska promenada

Živahno poletje v Ljubljani se nadaljuje. Dogajanje bo te dni popestrila še Emonska promenada, ena najbolj prepoznavnih uličnih prireditev za družine in otroke v mestu, na kateri bomo poleg zabave predstavili tudi možnosti predelave zavrženih materialov v igrala.

Emonska promenada bo potekala od četrtka do sobote, od 22. do 24. avgusta 2019, med 18. in 21. uro (v soboto pa še med 10. in 12. uro) na Novem trgu.

19. festival Emonska promenada programsko sestavljata dva dogodka, ki bosta potekala hkrati in z intervencijo v prostor dogajanje povezala v skupni interaktivni gledališki dogodek. Tako se bo Novi trg spremenil v KinoTeater – edinstveno gledališko doživetje, interaktivno igralnico in razstavni prostor recikliranih igral.
Inovativen gledališki pristop kinogledališča PANORAMA temelji na pop-up strukturi, ki se vrti na svoji osi za 360 stopinj, občinstvo pa skozi okno doživlja svet zunaj. Preko progresivnih rotacij se svet začne spreminjati, razvijati, postaja čedalje bolj abstrakten, ne samo z igro in intervencijami igralcev, ampak tudi s pomočjo naključnih mimoidočih ki postanejo sestavni del zgodbe. Opazovalec tako ni več zgolj potrošnik gledališča, ampak ga soustvarja in postaja aktivni gledalec.

Dodatno težo dogodku bo tradicionalno dodala katalonska skupina Guixot de 8, ki potuje po svetu s kombijem, polnim starega železa. Na Novem trgu ga bo spremenila v igrala, ki z razliko od sodobnih igrač in plastičnih punčk z vnaprej določenimi in omejeni funkcijami, spodbujajo igralčevo domišljijo in kreativnost. Idejni vodja je Joan Rovira, ki zbira, reciklira, reže in sestavlja stare odvržene predmete in jim daje novo obliko in funkcijo. Igrala skupine Guixot de 8 bodo na Emonski promenadi že petnajstič in so zaščitni znak festivala od samega začetka leta 2001. Mnogi obiskovalci, predvsem fantje in očetje, pa prihajajo prav zaradi njih. Ravno zaradi Emonske promenade ima skupina v Sloveniji kar nekaj posnemovalcev, ki se trudijo iz odpadnih materialov narediti nove uporabne predmete.

Vstop na vse prireditve je brezplačen. V primeru dežja prireditev odpade.