četrtek, 18. 4. 2019

V središču mesta imamo novo demenci prijazno točko

V prostorih Info 65+ in za osebe z oviranostmi na Mačkovi ulici 1 smo odprli demenci prijazno točko, v kateri nudimo informacije in pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem.

V demenci prijazni točki lahko dobite informacije o prepoznavanju prvih znakov demence, kako komunicirati z osebami z demenco in kam jih usmeriti po nadaljnjo pomoč, ko se na primer izgubijo ali imajo težave pri opravljanju dnevnih opravkov (trgovine, banke, uradi…).

Mreža demenci prijaznih točk

Projekt vzpostavljanja demenci prijaznih točk po Sloveniji vodi društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija, ki je poskrbelo tudi za ustrezno usposabljanje sodelavcev v prostorih točke na Mačkovi 1.

demenci prijazna tocka
Odprli smo demenci prijazno točko

V Ljubljani deluje že nekaj demenci prijaznih točk, ena izmed njih je na Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana. Vse točke so označene z nalepkami, ki simbolizirajo prostore/organizacijo, kjer so sodelavci usposobljeni za komuniciranje z dementnimi in nudenje informacij.

Kaj je demenca

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, s katero se sooča tudi vedno več meščank in meščanov Ljubljane ter njihovih svojcev, zato je oblikovanje demenci prijaznega okolja izjemno pomembno. Na Mestni občini Ljubljana temu področju namenjamo posebno pozornost, med drugim tudi s sofinanciranjem programov društva Spominčica, s katerimi osveščajo o prepoznavanju prvih znakov demence ter nudijo podporo in pomoč osebam z demenco ter njihovim svojcem.

super hilda
Ob odprtju demenci prijazne točke smo obiskovalce povabili še na ogled razstave Super Hilda, na kateri so razstavljeni portreti babice fotografinje Urše Premik. Subtilni in s hudomušnostjo prežeti portreti podirajo stereotipne poglede na starejše.

Starejšim namenjamo posebno skrb

V Mestni občini Ljubljana starejšim namenjamo posebno skrb in pozornost. S sodobnimi programi krepimo zdravje in vlogo starejših v družbi ter zagotavljamo pestrost in dostopnost do različnih dejavnosti za aktivno in učeče preživljanje starosti. Ob tem širimo tudi ponudbo socialnovarstvene oskrbe za tiste, ki potrebujejo različne oblike pomoči na domu.

 

Preberite še: