četrtek, 6. 9. 2018

Večer z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh

Vabljeni na cikel večerov z Manco Košir, ki smo jih za vse ljubitelje knjig, kulture in umetnosti pripravili skupaj z MGLC. Začenjamo v torek, 11. septembra 2018 ob 18. uri.

Večer z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh bo na sporedu vsak drugi torek v mesecu ob 18. uri v veliki dvorani Ustvarjalnega centra Švicarija. 

Manca Košir je nagrajenka Mestne občine Ljubljana za širjenje bralne kulture. Ljubljani, Unescovem mestu literature, bo s ciklom večerov knjige približala prek pogovorov z radoživimi, ustvarjalnimi knjigoljubci. Prepletala bo zgodbe o njihovem delu in življenju s pripovedmi o knjigah, ki jih bodo izbrali za ta večer.

Manca bo gostila likovne umetnike, med njimi rezidente Švicarije, pesnice/ke in pisateljice/je, prevajalke/ce in bralke/ce, ki jih povezuje kreativnost, radost bivanja in ljubezen do knjig.

Z njimi bo premišljevala o sloganu SKUPNOST – UMETNOST – NARAVA, se pogovarjala o knjigah in kukala v  duše, iz katerih rastejo razkošja podob v sliki in besedi. Večere bodo bogatili tudi izbrani glasbeniki. Obiskovalci bodo prinašali in odnašali knjige z mize »prinesi-odnesi«, kupovali posebej izbrane knjige po ugodnejših cenah, in ob besedah okušali še gostinsko ponudbo Švicarije. Vstop na prireditev bo brezplačen, tiste, ki ne bodo zmogli priti peš, pa bo pripeljal in odpeljal zeleni Kavalir.

Začenjamo v torek, 11. septembra 2018 ob 18. uri

Gosta bosta vitezinja poezije dr. Glorjana Veber in slikar Silvester Plotajs Sicoe. 

Dr. Glorjana Veber (1981) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktorirala z delom Poezija – element družbene spremembe. Za pesmi je prejela več domačih in mednarodnih nagrad, leta 2017 naziv Vitezinja poezije. V Švicarijo bo prinesla dve svoji novi knjigi tik pred izidom in šopek zanimivih zgodb o različnih svetovih, skozi katere se giblje v stanjih čuječnosti ali globokega sna.

Silvester Plotajs Sicoe (1965), slikar, ki živi od prodaje svojih slik, poet, ki je objavil knjigo poezije Hiše srca, športnik, mož, poročen že 24 let, oče dveh hčera, navijač vseh Olimpij in kuhar jajc, pripravljenih na tisoče načinov. Knjiga K**c gleda mu je zares všeč. Pa še mnoge druge in zelo različne.

Glasba: harmonikarski duo Miha Debevec in Dejan Kušer.

Miha Debevec na diatonični in Dejan Kušer na klasični harmoniki dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila. Poseben pomen dajeta kakovostnim aranžmajem in izvirnim, unikatnim idejam, ki jih vnašata v svoj ustvarjalni proces. Njun opus obsega priredbe od klasične in popularne ter vse do etno glasbe z najrazličnejših koncev sveta.

Prenova Švicarije

Spomladi leta 2017 smo v osrčju parka Tivoli odprli prenovljeno Švicarijo, sodoben umetniški center z 11 kiparskimi in slikarskimi ateljeji, 2 ateljejema za mlade umetnike in 4 umetniškimi rezidencami za mednarodno izmenjavo umetnikov, s čimer smo zagotovili pogoje za delovanje vrhunskih in perspektivnih ustvarjalcev s področja vizualnih umetnosti. S tem smo vzpostavili umetniško četrt, ki ne bo zgolj delovni prostor umetnikov, temveč odprti javni prostor s prepoznavnimi promocijskimi, pedagoškimi in turističnimi programi.

24 2

Več o novem življenju skrite lepotice preberite tukaj.

Ljubljana nosi naziv Mesto literature

Ljubljana je 11. decembra 2015 prejela stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta.

Branju prijazna občina

V letu 2017 smo prejeli certifikat Branju prijazna občina, ki je namenjen spodbujanju lokalnih skupnosti za razvoj bralne pismenosti, branja in bralne kulture. 

Naziv Branju prijazna občina podeljujejo Združenje splošnih knjižnic, Ministrstvo za kulturo RS in Skupnost občin Slovenije, s njim pa želijo spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture ter k zavedanju, da je branje življenjska vrednota.

---

Več o kulturnem področju v Ljubljani preberite tukaj.