četrtek, 27. 6. 2019

V vročih dneh se osvežite pri ljubljanskih pitnikih

Ob poletni vročini je med drugim pomembno, da spijemo dovolj tekočine. V Ljubljani se s kakovostno pitno vodo lahko osvežite tudi pri pitnikih, ki so razporejeni po vsem mestu.

Naravna pitna voda je nenadomestljiva in neprecenljiva dobrina, zato smo toliko bolj hvaležni, da je Ljubljana ena redkih evropskih prestolnic, ki se lahko pohvali s pitno vodo, ki neobdelana s tehnološkimi postopki teče iz naših pip.

Pitniki na vsakem koraku

Po Ljubljani je razporejenih kar 37 pitnikov. Najdemo jih v središču mesta, na otroških igriščih, ob rekreacijskih površinah ter ob priljubljeni Poti spominov in tovarištva.

pitnik

Ker pitnike uporablja veliko število ljudi, izpostavljeni pa so tudi vremenskim razmeram in vandalizmu ter so dostopni živalim, vam svetujemo, da pred uporabo pitnika preverite, ali je nepoškodovan in čist. V primeru kakršnih koli posebnosti pri delovanju pitnika vas prosimo, da te sporočite na brezplačno modro številko 080 86 52.

Aktualne informacije o ljubljanskih pitnikih, lokacije in rezultate preskušanj vode najdete na spletni strani javnega podjetja VOKA Snaga ali na mobilni aplikaciji Tap Water Ljubljana, ki vam s pomočjo izrisane poti na zemljevidu, z opisom in fotografijo pomaga poiskati najbližji pitnik.

Koliko vode naj popijem na dan?

Priporočene dnevne količine vode so odvisne od fizične aktivnosti, telesne teže, starosti in zdravstvenega stanja posameznika ter temperature v okolju. Odrasel človek mora v povprečju za normalno delovanje organizma popiti od 2 do 3 l vode. Ob večji fizični aktivnosti ali visokih temperaturah mora biti ta količina še večja, saj lahko sicer dehidriramo. 

tekpexels2

Cevko, ambasador vode za najmlajše

cevko v kopalnici 1

O izjemnem pomenu pitne vode za naše življenje in o pomenu varovanja vodnih virov izobražujemo že najmlajše. Cevko jih z različnimi ozaveščevalnimi aktivnosti na zanimiv in poučen način popelje v svet vode in odgovornega ravnanja s tem dragocenim naravnim virom. Najmlajše vzgaja v zaveznike ter zaščitnike pitne vode in vodnih virov, ki se bodo zavedali, da voda ni samoumevno dejstvo, ampak dobrina, ki zahteva našo posebno pozornost in skrb.

Preberite tudi: