torek, 12. 2. 2019

Valentinovo v romantični Ljubljani

Ljubljana je idealno romantično mesto, z neštetimi čudovitimi razgledi in zgodbami, ki navdihujejo. Tokrat vas bomo popeljali skozi romantične kotičke in zanimive ideje, kaj početi v mestu na dan zaljubljencev.

Ljubljana ima ljubezen že vpisano v svojem imenu. Ljubljana zveni podobno kot "ljubljena" in veliko je tistih, ki verjamejo, da to ni naključje. Ljubljana je vsekakor mesto, kjer lahko začutite romantiko. Njen značaj zaznamujeta dobro ohranjena zgodovinska podoba in mladostna energija.

Zgodba o pesniku in njegovi muzi

Ljubljana je eno najbrž redkih mest, kjer na osrednjem trgu ne stoji spomenik kakemu lokalnemu heroju, temveč pesniku. France Prešeren (1800-1849), ki je najbolj slovel po sonetih in je večino svojih del ustvaril v slovenskem jeziku, je bil eden največjih pesnikov evropske romantike.

Nasproti spomeniku pesnika z muzo, ki sta ga leta 1905 postavila arhitekt Maks Fabiani in kipar Ivan Zajc, z enega od pročelij bližnjih hiš zre kip njegove resnične muze in neuslišane ljubezni, Primičeve Julije. Nesmrtna zgodba o Prešernu in njegovi muzi je navdihnila tudi slovitega brazilskega pisatelja Paola Coelha, ki je zgodbo svojega morda najbolj romantičnega romana Veronika se odloči umreti postavil ravno v Ljubljano.

Celovita prenova nabrežij in številne novosti za še bolj romantično vzdušje

Investicijske projekte usmerjamo v urejanje turistične infrastrukture, kar je dobrodošlo za vse prebivalce, obiskovalce in turiste. Poleg celovite prenove nabrežij z ureditvijo vstopno-izstopnih mest za ladjice, Trnovskega pristana in Krakovskega nasipa, nabrežij Ljubljanice na Prulah, Grudnovega nabrežja in sprehajalnih poti ob Ljubljanici, smo v Tivoliju prenovili podhod pri Moderni galeriji in skupaj z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani zasadili Rožni vrt, ki z razširjeno zasaditvijo vrtnic in postavitvijo ležalnikov postaja prijeten prostor za druženje, kjer je meščanom na voljo razkošje narave s čudovitimi barvami in cvetjem. 

Največji park v mestu, ki hkrati sodi v Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, vabi na dolge sprehode. V slikovitem Jakopičevem sprehajališču v osrednjem delu parka si lahko ogledate razstavo fotografij velikega formata, ki so na prostem na ogled vse dni v letu. Sprehajališče je uredil že arhitekt Jože Plečnik.

Na pomlad in cvetoče vrtove bo treba še malce počakati, a vas kljub temu vabimo na ogled zgoraj naštetih lokacij. 

Reka Ljubljanica je romantična duša mesta

Ljubljanica s svojimi lepimi mostovi in slikovitimi obrežji, ki jih je v prejšnjem stoletju uredil sloviti arhitekt Jože Plečnik, je romantična duša mesta. Po njej se lahko popeljete s katero od turističnih ladjic in doživite mesto z drugačne perspektive.

Mesarski most je ljubljanski most ljubezni. Poleg srhljivih, a umetniško izjemnih skulptur kiparja Jakova Brdarja, ga krasijo neštete ključavnice, s katerimi zaljubljeni pari zaklepajo svojo ljubezen. Nasprotje med Brdarjevimi skulpturami in "ključavnicami ljubezni" daje mostu povsem edinstven značaj.

love bridge
Foto: Uroš Črnigoj

IMG 9514
Namig za valentinovo darilce: V TIC-u lahko kupite izdelke, ki bodo popestrila tudi vaš vsakdan. Foto: Daša Kastelic

Velik valentinov koncert v Centru Stožice 

Zdravko Čolić se v okviru aktualne turneje 'Ono malo sreče', po pravljičnih sedmih letih, z magičnim koncertom za valentinovo vrača v dvorano Stožice.

Javni kulturni zavodi s pestrim programom

Ljubljanski grad

Sredi mestnega vrveža, vendar ravno prav odmaknjena od njega, kakor na piedestalu stoji mogočna srednjeveška trdnjava, Ljubljanski grad. S svojega privilegiranega položaja obiskovalcu ponuja osupljive razglede po okolici, pa tudi sprehod po preteklosti in odmik od naglice, ki vlada vsakdanjiku pod njo. Na valentinovo bodo na grajskem dvorišču postavili fotokotiček - cvetlično srce, kar bo navdušilo predvsem uporabnike družabnih omrežij. Ne pozabite zaviti v grajsko trgovino pa drobno pozornost za zaljubljene.

Mestni muzej

V Mestnem muzeju si lahko na razstavi tudi ta dan ogledate presenetljivo najdo z Gosposvetske ceste - modro posodoMed izkopavanji, ki so na Gosposvetski cesti potekala od avgusta 2017 do junija 2018 so arheologi odkrili ostanke obsežnega poznorimskega pokopališkega kompleksa z večfazno zidano arhitekturo in več kot 350 skeletnimi pokopi. Kompleks, kot se je izoblikoval do začetka druge polovice 4. stoletja, je mogoče povezovati z emonsko krščansko skupnostjo. Če vaju zanima zgodovina in presenetljiva odkritja, bo muzej pravo mesto za romantično popoldne.

Mestno gledališče ljubljansko

Mestno gledališče ljubljansko vabi ob 19.30 uri na mjuzikel Trač. V Kinu Šiška boste lahko zaplesali na post-punk-gospel koncertu Algiers

Kinodvor

V mestnem kinu Kinodvor bodo na sporedu filmi, in sicer Bojevnica, Zelena knjiga, Maria Callas, Kafarnaum

Zanimivo pa bo predvsem v petek, 15. februarja, ko pripravljajo tradicionalno noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex., v kateri se poklanjajo zgodovini nekoč erotičnega in še danes legendarnega Kina Sloga ter posebnemu poglavju filmske dediščine, kinematografski erotiki v vsej raznolikosti njenih filmskih govoric.

retosex 1500x600

Na večerjo in gurmansko razvajanje

Svoje brbončice lahko razvajate tudi z romantično večerjo v kateri izmed ljubljanskih restavracij, ki nudijo gurmanske užitke, prežete z Okusi Ljubljane. Tukaj najdete seznam restavracij, ki so prejele znak ljubljanska kakovost.

Za valentinovo trenirajta skupaj

Pripeljite svojo boljšo polovico na fitnes ali vodeno vadbo Javnega zavoda Šport Ljubljana brezplačno! Akcija velja le za člane z veljavno fitnes karto za Fitnes Tivoli ali Fitnes Vič. Prijava na vadbe je obvezna. Pred vstopom je potrebno izpolniti pristopnico. Več tukaj.

---

Opomba: Vse navedeno lahko obiščete tudi sami ali s prijatelji. Lepo vabljeni!