petek, 26. 2. 2010

Varstvo dvoživk na Večni poti v Ljubljani

MOL in Društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev bosta že tretje leto zapored izvedla akcijo večernih prenašanj dvoživk preko Večne poti.

Na Večni poti ob Rožniku se namreč že leta srečujemo s problematiko dvoživk na cestah. Navadne krastače, sekulje in rosnice se spomladi, ko se temperatura dvigne na 4-5 °C, množično odpravijo iz prezimovališč proti mrestiščem. Selijo se večinoma v vlažnih, deževnih nočeh. Na svoji poti proti ribnikom in mlakam pa naletijo na oviro – pot jim prečka cesta. Odseke, kjer prihaja do množičnih povozov dvoživk imenujemo črne točke in ena takih črnih točk je tudi Večna pot v Ljubljani.

Mestna občina Ljubljana in Societas herpetologica slovenica – društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev bosta tako v mesecu marcu in aprilu že tretje leto zapored izvajala akcijo večernih prenašanj dvoživk preko Večne poti. Tudi letos bomo ob Večni poti postavili 1300 m varovalne ograje za dvoživke, ki jo bomo s pomočjo prostovoljcev vsak večer pregledovali. Dvoživke, ki se bodo ustavile ob ograji, bomo pobrali v vedra in varno odnesli preko ceste na drugo stran.

Več informacij o akciji lahko preberete na spletni strani http://dvozivke.blogspot.com/, kjer vas bomo dnevno obveščali o poteku akcije.

Vabljeni, da se nam pri akciji pridružite!