četrtek, 25. 7. 2019

Vas zanima, kako ročno izdelamo papir iz invazivnih tujerodnih rastlin

V okviru projekta Applause smo na Povšetovi ulici 6 vzpostavili predelavnico za ročno izdelavo papirja ter odkupili opremo Mojstrske delavnice Vevče, ki je za izdelovanje papirja uporabljala več kot 400 let star postopek.

V novo vzpostavljeni predelavnici smo izvedli že 10 delavnic, namenjenih osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom ter drugim zaključenim skupinam, na katerih smo z udeleženci spoznavali invazivne tujerodne rastline in postopek ročne izdelave papirja.
Ena izmed udeleženk je na papir, ki ga je sama izdelala v delavnici, narisala tudi akvarel.

foto
V predelavnici izdelujemo papir iz stebel japonskega oz. češkega dresnika, stebel orjaške in kanadske zlate rozge ter iz lesa robinije.

Postopek ročne izdelave papirja:

 1. Nabiranje surovine za papir, na primer japonskega dresnika ali kanadske zlate rozge.
 2. Mletje surovine na sekance.
 3. Kuhanje sekancev pri visoki temperaturi in dodajanje kemikalij. V tem procesu, imenovanem delignifikacija, se lignin in smole pretvorijo v vodotopno obliko in se nato s spiranjem odstranijo.
 4. Mehansko razvlaknjevanje v holandskem mlinu, kjer se vlaknine razvlaknijo in skrajšajo.
 5. Odlivanje papirne kaše iz holandskega mlina v izdelovalno kad.
 6. Dodajanje klejiva, ki uravnava vpojnost papirja, ter željena količina vode. V tem delu postopka lahko papirno kašo po želji tudi obarvamo. Razmerje med vodo in papirno kašo vpliva na željeno debelino papirja.
 7. Zajemanje papirne kaše s sitom, na katerem je oblikovalni okvir, ki določa obliko papirnega lista. Ko skozi gosto mrežo odteče odvečna voda, list odtisnemo na pripravljeno krpo iz volnenega filca – postopek imenujemo gavčanje.
 8. Iztiskanje vode v hidravlični preši, kjer iz listov odteče približno 70% vode.
 9. Odbira listov papirja iz filcev ter odlaganje v sušilnico, kjer se sušijo na mrežah, prekritih s suhimi filci.
 10. Glajenje popolnoma suhega papirja. Strojni gladilnik je sestavljen iz dveh valjev, ki sta nameščena drug nad drugega. S tem postopkom se razvlečejo in razporedijo vlakna, ki so se med sušenjem nagubala.
 11. Po potrebi še suho prešanje v ročni stiskalnici, v kateri se papir ravna še dodatne tri dni.

 

Preberite tudi: