petek, 8. 3. 2019

Večer z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh

Vabimo vas na večer z Manco Košir, ki bo v torek, 12. marca 2019, ob 18. uri v Ustvarjalnem centru Švicarija. Gosta večera bosta akademska slikarka Joni Zakonjšek in romar Viljem Gogala. Glasbeno bo večer obogatila violončelistka Kim Kozlevčar.

Marčevski Večer z Manco Košir bo barvala tišina, ki jo bo intonirala knjiga Erlinga Kaggea Tišina v času hrupa. Mančina gosta bosta meditativna slikarka Joni Zakonjšek in romar Viljem Gogala, avtor knjige POTopis. Glasbeno bo večer obogatila štipendistka MOL, violončelistka Kim Kozlevčar.

Joni Zakonjšek, akademska slikarka, ustvarja svoje umetnine dolgo, dolgo – tudi po več let eno sliko – v meditativni zbranosti, da bi ujela Dih Zemlje in Neba, v mikrokozmosu dušo sveta, saj je krajina zanjo področje duha.

Viljem Gogala je v imenu Tišine zapustil službo, ženo in sina, razdal premoženje in se umaknil na pot. V desetletju na poti je živel od vbogajme, se selil iz kraja v kraj in molil po samotnih cerkvah. Knjigo POTopis mu je narekovala Tišina.

Kim Kozlevčar, študentka violončela na Akademiji za glasbo v Ljubljani, žanje številne najvišje uvrstitve, zlate plakete in posebna priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter pogosto gostuje doma in v tujini.

Večer z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh

Večer z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh bo vsak drugi torek v mesecu ob 18. uri v veliki dvorani Švicarije. Nagrajenka Mestne občine Ljubljana za širjenje bralne kulture in ambasadorka akcije GZS Slovenija bere bo Ljubljani – Unescovemu mestu literature približala knjige v pogovorih z radoživimi, ustvarjalnimi knjigoljubci. Prepletala bo zgodbe o njihovem delu in življenju s pripovedmi o knjigah, ki jih bodo izbrali za ta večer. Gostila bo likovne umetnike, med njimi tudi uporabnike ateljejev v Švicariji, pesnice in pesnike, pisateljice in pisatelje, prevajalke in prevajalce ter bralke in bralce, ki jih povezujejo kreativnost, radost bivanja in ljubezen do knjig. Z njimi bo premišljevala o sloganu SKUPNOST – UMETNOST – NARAVA, se pogovarjala o knjigah in kukala v duše, iz katerih rastejo razkošja podob v sliki in besedi. Večere bodo bogatili glasbeni nastopi. Obiskovalci bodo lahko prinašali in odnašali knjige z mize »prinesi–odnesi«, kupovali izbrane knjige po ugodnejših cenah in ob besedah okušali še gostinsko ponudbo Švicarije. Vsi dogodki so brezplačni, za tiste, ki ne bodo zmogli priti peš, pa bo izpred Moderne galerije vozil mestni kavalir.

 

Preberite še: