sreda, 8. 4. 2020

Virtualno po razstavi Videnje 20/20

V Galeriji Jakopič so pripravili virtualna vodstva po razstavi Videnje 20/20: Skupnost. Skozi 28 ganljivih projektov indonezijskih fotografov vas bodo virtualno vodili kuratorji razstave Marija Skočir - Galerija Jakopič; Ng Swan Ti - PannaFoto, Indonezija; Saša Kralj - Živi Atelje DK, Hrvaška in nekateri izmed sodelujočih avtorjev.

Ogledali si jih boste lahko na družbenih omrežjih Facebook in Instagram ter na spletni strani razstave. Prvo, uvodno vodenje, je že na voljo za ogled.

Videnje 20/20 je del širše vizije Galerije Jakopič – učiti se in dajati možnosti za učenje. Učiti se o drugih – o njih, a skoznje in skozi fotografijo o sebi.

Indonezija in Slovenija se v družbenem, zgodovinskem, kulturnem, religioznem in geografskem smislu ne bi mogli bolj razlikovati, kot se. Slovenija ima denimo samo okoli 2,07 milijona prebivalcev, Indonezija pa 270 milijonov. A kar zadeva razumevanje fotografije kot močnega družbenega, kreativnega, umetniškega in komunikacijskega orodja, imamo obilo priložnosti za obojestransko izmenjavo, učenje in ozaveščanje glede drugačnosti.
Razstava je osnovana na javnem razpisu na temo skupnosti, zato smo izbirali samo med fotografi, ki so se nanj odzvali s prijavo.

Dela so raznolika, so odsev kulturne in fotografske dediščine. Segajo od klasične dokumentarnosti – odgovora na akutne situacije, ki izvirajo iz virtualnih resničnosti – do mešanih medijev (avtorji namreč vključujejo tudi različne predmete) – a vsa pripovedujejo o relevantnih temah. Izbrane podobe so lahko izdelane v stari fotografski tehniki – cianotipiji ali v črno-beli analogni tehniki. Nekatere so barvne. Nekatere so ročno izdelane in druge digitalno tiskane na vrsti materialov. Predstavljene so v knjižni obliki ali kot interaktivni virtualni projekti. V vsakem primeru pa je pomembna njihova sposobnost vizualnega pripovedovanja zgodb.
"Fotografska skupnost" je pomemben izraz v indonezijskem svetu fotografije – in na tej razstavi tudi obiskovalec postane njen del. Skupnost vsakomur ponuja priložnost, da postane vizualni pripovedovalec zgodb, in kar je še pomembneje: zavzet pripovedovalec zgodb.

 

Preberite tudi: