sobota, 8. 9. 2012

Vodeni ogledi Žal

Zavod Turizem Ljubljana je v svoj program rednih ogledov vključil voden ogled pokopališča Žale. Vodenja so vsako prvo soboto v mesecu, naslednje bo 6. oktobra 2012 ob 10. uri.

Pokopališče Žale je pomemben spomenik kulturne dediščine in sodi med najbolj znamenita evropska pokopališča.
Ogledi pokopališča so se doslej izvajali priložnostno, zdaj pa bodo organizirani redni ogledi. Letos sta predvidena dva ogleda; prvi je bil 8. septembra, drugi pa bo 6. oktobra 2012. V prihodnjem letu pa bodo vodstva potekala od maja do oktobra vsako prvo soboto v mesecu, v slovenskem in angleškem jeziku.
Vodnik bo obiskovalce pričakal ob 10. uri pred vhodom v Plečnikov kompleks. V okviru vodenega ogleda je predviden ogled znamenitih Plečnikovih Žal, ogled grobov znanih Slovencev, ogled del znanih kiparjev in drugih pomembnejših delov starega dela pokopališča Žale, ki je muzej na prostem. Sledil bo ogled novega dela pokopališča, zgrajenega v monumentalnem slogu kot "mesto mrtvih", ki ga je leta 1982 zasnoval arhitekt Marko Mušič.
Cena vodstva je 10 evrov na osebo.

Pokopališča imajo velik kulturni in zgodovinski pomen in so tako tudi pomembna turistična znamenitost vsakega mesta. V letu 2007 je poslovitveni kompleks ljubljanskih Žal – Plečnikov Vrt vseh svetih prejel znak Evropske dediščine. Žale so ena najizvirnejših rešitev pokopališke arhitekture 20. stoletja. Vključene so v seznam Združenja kulturno pomembnih evropskih pokopališč – ASCE in jih v strokovni in širši javnosti občudujejo po vsem svetu.