sreda, 7. 7. 2004

Vodja kabineta županje Janko Štajnbaher sprejel predsednika Goriške pokrajine Giorgia Brandolina z delegacijo

Vodja Kabineta županje Janko Štajnbaher je včeraj, 6. julija 2004, v Rdeči dvorani Mestne hiše sprejel predsednika Goriške pokrajine Giorgia Brandolina z delegacijo.

Predsednik Goriške pokrajine Giorgio Brandolini bo od 6. do 7. julija 2004 na obisku v Sloveniji. Predstavnikom Italijanskega združenja borcev A.N.P.I. se bo pridružil pri njihovem vsakoletnem obisku groba padlega italijanskega borca v Škofjeloškem hribovju. Županja MOL Danica Simšič je v času, ko je bila mestna svetnica MOL in poslanka v Državnem zboru RS, že sprejela g. Brandolinija in predstavnike Italijanskega združenja borcev A.N.P.I. na Ljubljanskem gradu, ob njihovem obisku krajev, kjer je padel italijanski borec (narodni heroj) v Škofjeloškem hribovju.

Goriška pokrajina meri 567,03 km2. V njej je bilo leta 1991 138.119 prebivalcev. Deli se še na 25 manjših občin, na severu pa meji na Slovenijo in tržaško pokrajino, na jugu na Tržiški in Tržaški zaliv in na zahodu na videmsko pokrajino. Pokrajina ima sedanji obseg od leta 1947, ko so začrtali sedanjo slovensko-italijansko mejo na območju Goriške. Trenutno potekajo pogovori o ustanovitvi goriške evroregije, ki bi povezala italijansko in slovensko goriško regijo. V začetku naslednjega leta naj bi tri obmejne goriške občine dobile skupno čezmejno pisarno. V njej naj bi sedež imelo tudi tajništvo protokola o čezmejnem sodelovanju, ki naj bi preraslo v evroregijo