torek, 25. 9. 2012

Vodnikova domačija

Prenovljena Vodnikova domačija je odprla svoja vrata. V njej odslej deluje Center sonoričnih umetnosti.

Z odprtjem Centra sonoričnih umetnosti se v 300 let staro Vodnikovo domačijo, rojstno hišo prvega slovenskega pesnika Valentina Vodnika, vrača duh ustvarjanja.

Upravljanje Vodnikove domačije je aprila letos na podlagi javnega razpisa prevzel Hanna's atelje sonoričnih umetnosti, Mestna občina Ljubljana pa je prenovila večji del domačije.

Sonorično raziskovalno gledališče je avantgardna oblika gledališča, ki izkorišča tako najnovejše tehnološke iznajdbe, poznavanje glasbene teorije in prakse, kot tudi odkritja na področju človeške psihe tako, da ustvarja multimedijsko in interdisciplinarno umetniško delo, enkratno in neponovljivo gledališko doživetje.

Gre za nov, povsem avtohton pojav, ki se je razvil in uveljavil znotraj slovenskega kulturnega prostora in je v tem prelomnem trenutku razvit do te mere, da lahko naš kulturni prostor aktivno poveže z aktualnim dogajanjem v okrilju sodobne evropske gledališke avantgarde in v dialogu s svetovnimi ustvarjalci ter inovatorji nadalje prispeva k razvoju in uveljavljanju novih umetniških iskanj in poti.

Ker je Vodnikova domačija v zadnjih desetletjih slovela tudi zaradi negovanja glasbenih umetnosti, pomenijo naraven prehod in razširitev tega polja delovanja prav sonorične umetnosti, ki povezujejo vse, kar zveni in odzvanja – glasbo, zvok, zven, psihologijo zvoka, film, gledališče, arhitekturo, video in element zvoka v vseh teh umetniških zvrsteh.

V Vodnikovi domačiji bodo potekali sonorični performansi, zvočne instalacije, video, ples, transformacije in kompozicije zvoka na odru, ustvarjanje zvočne podobe pri filmih. Vzpostavili bodo galerijo najnovejših dosežkov na področju avdiovizualnih umetnosti, fonoteko in programoteko, trgovinico z izdelki s področja sonorike, odprta bo AudioArt kavarna, kjer bo možnost poslušanja zvočnih ambientov za kreativno stimulacijo druženja, postavili bodo sonorično komoro za doživljanje tišine in zvočno savno za regeneriranje možganskih centrov in izničevanje posledic vseprisotnega zvočnega onesnaženja. V domačiji bo našel prostor tudi moderen studio, ki bo deloval v sklopu izobraževalnega centra na področju zvočnega inženiringa in oblikovanja zvoka s posebnim poudarkom na estetiki in dramaturgiji zvočne stvaritve. V zvočnem vrtcu pa se bodo posvetili glasbeni izobrazbi najmlajših.

Odprtje Centra sonoričnih umetnosti je 25. septembra 2012 potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Türka, udeležence pa je nagovoril tudi župan Zoran Janković.