torek, 23. 10. 2018

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton

27. in 28. oktobra 2018 bo v Ljubljani potekal Volkswagen 23. Ljubljanski maraton, največja vsakoletna mednarodna športna prireditev v mestu.

V soboto, 27. oktobra, bodo na vrsti Lumpi tek za predšolske otroke, promocijski in šolski teki za osnovnošolce, šolski maraton za dijake ter FUN tek, v nedeljo pa sledijo še tek na 10 kilometrov ter polmaraton in maraton.

Parkiranje in brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi

Tekači in njihovi spremljevalci se bodo lahko v središče Ljubljane brezplačno pripeljali z mestnimi avtobusi (ob predložitvi voucherja, štartne številke ali akreditacije), brezplačno bo tudi parkiranje na P+R parkiriščih Dolgi most, Barje in Stožice.

P+R Barje
Parkirajte na P+R in se brezplačno zapeljite z mestnim avtobusom

V nedeljo bodo med 7. in 10. uro s parkirišč P+R Stožice in Barje organizirane posebne krožne vožnje avtobusov, s parkirišča P + R Dolgi most pa bodo vozili avtobusi na redni liniji 6 in 6B.

Maraton tudi letos dogodek brez odpadkov (Zero Waste)

zero waste maraton

Ljubljanski maraton kot primer dobre prakse že vrsto let poteka kot dogodek brez odpadkov. Organizacijski odbor Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona se je s podpisom Zero Waste zaveze tudi letos zavzel, da bo na dogodku spodbujal preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo stvari in ločevanje odpadkov.
Na maratonu bodo udeleženci svoje odpadke zbirali ločeno. Ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah bodo stali zabojniki za embalažo in biološke odpadke, na startu in cilju pa tudi zabojniki z modrim pokrovom za odpadni papir in kartonsko embalažo. Na startu maratona in polmaratona bo na voljo tudi zabojnik za odrabljena oblačila.

Zapore cest in prečkanje trase

Zaradi maratona bodo v soboto in nedeljo, 28. in 29. oktobra, zaprte ceste, po katerih potekajo trase tekov, parkirni prostori na cestah, kjer bodo potekali sobotni teki, pa bodo zaprti že v petek. Celoten seznam zapor cest najdete tukaj.

Zaradi maratona bo v soboto in nedeljo zaprta tudi garažna hiša Kongresni trg. V soboto uvoz in izvoz ne bosta mogoča od 10. do 18. ure, v nedeljo, pa od 7. do 16. ure.

Organizatorji maratona bodo omogočili prečkanje trase tekov, ko bo to varno za vse udeležence v prometu in z dovoljenjem pooblaščenih oseb na posameznih križiščih. Prečkanje trase bo omogočeno na naslednjih križiščih:

 • Slovenska - Tivolska - Trg OF
 • Bežigrad - Dunajska cesta - Linhartova ulica
 • Samova ulica - Dunajska cesta - Topniška ulica
 • Posavskega ulica - Dunajska cesta - Dimičeva ulica
 • povezovalna cesta med Slovenčevo in Dunajsko - Dunajska cesta - Cesta Janeza Porente
 • Slovenčeva ulica - Bevkova cesta
 • Goriška ulica - Litostrojska ulica
 • Pečnikova ulica - Celovška cesta - Ulica Jožeta Jame
 • Plešičeva ulica - Regentova cesta - Korenčanova ulica
 • Regentova cesta - Majorja Lavriča ulica
 • Draga - Šišenska ulica - Pod hribom
 • Gregorinova ulica - Rožna dolina cesta II
 • Barjanska cesta - Cesta v Mestni log
 • Zaloška cesta - Kajuhova ulica

Obvozi mestnih avtobusov

Zaradi zapor cest bodo v petek, soboto in nedeljo, 27., 28. in 29. oktobra, mestni avtobusi vozili po spremenjenih trasah. Vsi obvozi so objavljeni na spletni strani LPP.

avtobus

Vse udeležence v prometu prosimo za strpnost in razumevanje. Upoštevajte prometno signalizacijo in navodila policistov, redarjev in organizatorjev.

 

Ljubljana je šport

ljubljana je sport

V Ljubljani spodbujamo pestro in kakovostno gibalno športno ponudbo v urbanem okolju, v naravi in v športnih objektih v lasti Mestne občine Ljubljana oziroma objektih, zgrajenih v javno-zasebnem partnerstvu. Meščanke in meščane vseskozi spodbujamo k redni športni vadbi in veseli smo, da delež športno aktivnih prebivalcev v Ljubljani, ki se vsaj enkrat na teden športno rekreirajo, presega 67 odstotkov, kar pomeni, da smo tako nad slovenskim kot tudi evropskim povprečjem.

Za Ljubljanski maraton vsako leto namenimo 200.000 evrov.

Prevzemite štartno številko z aplikacijo #LJšport

Naložite si aplikacijo #LJšport na svoj mobilni telefon in ob prevzemu štartne številke na Ljubljanskem maratonu prejmite darilo javnega zavoda Šport Ljubljana - 20% popust na rekreacijo Športa Ljubljana!

Telesno dejavnost meščank in meščanov spodbujamo tudi z novo mobilno aplikacijo Ljubljana je šport (#LJšport), ki smo jo predstavili v okviru letošnjega Evropskega tedna športa. V njej so zbrani vsi rekreativni športni dogodki in aktivnosti, ki potekajo v Ljubljani, uporabniki pa lahko z njeno uporabo nadzirajo tudi lastno vadbo in spremljajo svoj napredek.

Dobrodelna energija Ljubljanskega maratona

Za tek potrebujemo energijo, tako kot za vsak premik v življenju. Energijo, ki jo porabimo za tek, lahko pretvorimo tudi v električno energijo, zato bodo vsi tekači letošnjega maratona prispevali svojo energijo za dobrodelni namen. Društvo Rdeči noski bo dobilo električni avtomobil e-Golf za toliko kilometrov, kolikor energije se bo sprostilo pri teku vseh udeležencev maratona.
Ali ste vedeli: povprečen maratonec bo na maratonu prispeval za kar sedem kilometrov vožnje z električnim vozilom.