petek, 19. 4. 2019

Volkswagen Ljubljanski maraton se je obarval v zlato

Z zlato značko IAAF se uvršča med najboljše maratone, kot so maraton v Berlinu, Tokiu, Pragi, Parizu in ostalih mestih.

Z Mednarodne atletske zveze (IAAF) so sporočili, da so ljubljanski maraton, največjo tekaško prireditev pri nas, uvrstili med tiste z najvišjo, zlato značko, med katere je v letu 2018 spadalo le 42 maratonov na svetu. Zlato značko, najvišjo nagrado, ki jo lahko prejme maraton, vsako leto podeljujejo pri krovni atletski organizaciji.

Zajeta slika22

Ljubljanski maraton

Največje vsakoletne mednarodne športne prireditve v Ljubljani se vsako leto udeleži več kot 23.000 tekačev in tekačic. Od tega se šolskih tekov udeleži skoraj 8 tisoč mladih, na 10-kilometrsko progo se poda 6 tisoč tekačic in tekačev, s polmaratonom in maratonom pa se je spopada več kot 9 tisoč tekačev in tekačic.

Udeleženci se lahko na start brezplačno pripeljejo z mestnimi avtobusi ali brezplačno parkirajo na vseh P+R parkiriščih. 

Za Ljubljanski maraton namenjamo 200.000 evrov letno.

 

Leta 2018 maraton rekorden

Največji slovenski tekaški praznik je v lanskem letu postregel z izjemnim tekom v moški konkurenci.

Za to je poskrbel tudi Etiopijec Sisay Lemma Kasaye, ki je z 2:04:58 postavil rekord ljubljanskega maratona. Njegov uspeh je dopolnila Kenijka Visiline Jepkesho (2:22:58), ki je v ženski konkurenci prav tako postavila rekord proge. Najboljša slovenska maratonca sta postala Matic Modic in Barbara Trunkelj.

Državna prvaka v polmaratonu sta Rok Puhar in Neja Kršinar, na deset kilometrov je med moškimi slavil Jan Kokalj, med ženskami pa še četrtič Maruša Mišmaš.

maraton

Preberite več: