petek, 26. 4. 2013

Vrtci v šolskem letu 2013/14

Zaključen je vpis v javne vrtce MOL za šolsko leto 2013/14. V prvem roku je bilo razpisanih okvirno 2200 prostih mest za prvo ter okvirno 600 za drugo starostno obdobje.

V mesecu marcu 2013 je potekal vpis novincev v vrtce za šolsko leto 2013/14. Ker so vsi javni vrtci na območju Mestne občine Ljubljana (MOL), prejeli več vlog, kot je prostih mest, so o sprejemu otrok v vrtec odločale komisije za sprejem otrok.

Za leto 2013/2014 je v prvem roku okvirno razpisanih 2200 prostih mest za prvo ter okvirno 600 za drugo starostno obdobje. Število razpoložljivih mest se bo v drugem roku v vrtcih povečalo za okvirno 400-600 (v lanskem letu za 560), ko bodo v vrtcih v mesecu maju po zaključenem vpisu lahko glede na strukturo že vključenih in na novo sprejetih otrok okvirno oblikovali oddelke in ko bo vsaj okvirno znano, koliko šoloobveznih otrok bo do jeseni odložilo vstop v prvi razred.

Ocenjujemo, da bomo tudi v letu 2013 lahko sprejeli v vrtec vse otroke, ki imajo vse pogoje in so letnik 2012 ali starejši ter tudi kar nekaj otrok letnika 2013. Ljubljana je namreč ena izmed redkih občin, ki omogoča vpis tudi za otroke tekočega letnika, starši lahko vpišejo novorojenčke vse do zaključka vpisa.

V ljubljanskih vrtcih so prejeli 4.606 vlog za sprejem otrok v vrtec, od tega 2.883 otrok izpolnjuje kriterij bivanja in stalnost bivanja, ki v tem letu velja od 1. 1. 2012, 1.213 otrok ima stalno prebivališče v MOL skupaj z obema ali z enim od staršev, vendar ne zadostujejo kriteriju stalnosti bivanja, in 510 otrok pa je iz drugih občin.

V naslednjih dneh bodo javni vrtci na območju Mestne občine Ljubljana staršem vpisanih otrok pošiljali obvestila o sprejemu otroka v vrtec oz. o uvrstitvi otroka na čakalni seznam. Po poteku pritožbenega roka skladno s predpisi, ki urejajo upravni postopek, bodo sveti zavodov v obdobju med 23. in 27. majem 2013 odločali o pritožbah zaradi morebitnega nepravilnega upoštevanja kriterijev pri točkovanju otroka, medtem ko po zakonu o vrtcih pritožbe zoper kriterije niso dopustne. Konec maja bodo starši sprejetih otrok povabljeni k podpisu pogodb. Kljub zakonsko določenim rokom pozivamo starše, da se čim prej odločijo za podpis pogodbe ali za zavrnitev ponudbe vrtca, kar morajo vrtcu sporočiti v pisni obliki.

V začetku meseca junija se bodo čakalni seznami vseh posameznih vrtcev po odločanju o pritožbah na svetih zavodov združili v centralni čakalni seznam Mestne občine Ljubljana (CČS). Vrtci bodo k podpisu pogodbe pozvali otroka po vrstnem redu na CČS od najvišjega števila točk navzdol glede na izpolnjevanje pogojev prostega mesta v vrtcu po letniku rojstva in izbiro vrtca, ki so jo starši navedli v vlogi.
V primeru, da starši v roku 15 dni ne bodo podpisali pogodbe v vrtcu prve izbire, se šteje, da so umaknili vlogo za vpis otroka in se ga črta s seznama.

Podrobnejše informacije si lahko preberete na naslednji spletni povezavi oziroma v odloku o sprejemu otrok, ki je pripet.

Proces vključevanja otrok v vrtce traja od zasedanja komisij za sprejem v posameznem vrtcu in se nadaljuje ves čas šolskega leta 2013/14, saj vrtci objavljajo prosta mesta, ki nastajajo zaradi odstopov staršev od pogodb oz. zavrnitve ponudbe prostega mesta skozi celo šolsko leto.

Vpis v vrtce v  šolskem letu 2012/13

V razpisnem roku marca lani so vrtci prejeli 4964 vlog, od tega 4159 za otroke prvega in 805 vlog za otroke drugega starostnega obdobja. Na začetku vpisnega obdobja so okvirno razpisali 2191 prostih mest za prvo in 641 prostih mest za drugo starostno obdobje. Ob zaključku spomladanskega sprejema otrok (po vključitvi v prvem roku neposredno iz posameznih vrtcev in v drugem roku s centralnega čakalnega seznama (CČS) so vrtci tako sprejeli 2508 otrok v oddelke prvega in 702 otroka v oddelke drugega starostnega obdobja – skupaj 3210 otrok (julij 2012).

V vrtce smo med tem šolskim letom tekoče sprejemali otroke s CČS skladno z napovedjo, skupaj je bilo v tem šolskem letu na novo v vrtce sprejetih 3421 otrok, od tega smo v prvo starostno obdobje sprejeli 2753 in 668 otrok v drugo. Razlika v manjšem številu otrok v teh mesecih v drugem obdobju je posledica preoblikovanja oddelkov glede na starostno strukturo otrok.

Minulo leto na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje ocenjujemo kot zelo uspešno. Po več letih smo ob stalnem povečevanju investicij v vrtce in zagotovitvi dodatnih prostih mest uspeli zagotoviti prostor v vrtcih za vse ljubljanske otroke, ki so ob začetku šolskega leta 2012/13 izpolnjevali vse pogoje, tako starostnega (letnik rojstva do 2011) ter stalno prebivališče in stalnost vsaj 15 mesecev v Ljubljani. Sprejeli smo vse te otroke, razen 117, ki so želeli točno določen vrtec ali celo enoto vrtca, bili so že pozvani k podpisu pogodbe, a so ga odklonili, in bodo imeli možnost vstopa v vrtec septembra 2013, če so oddali prijavo do zaključka letošnjega roka.

Zagotavljanje prostora v vrtcih za ljubljanske otroke Mestna občina Ljubljana se je aktivno odzivala na povečano rodnost in s tem povečan vpis otrok v vrtce vse od leta 2006 dalje. Od prvotnih 687 oddelkov v tem letu smo z adaptacijami, rekonstrukcijami, prizidavami in novogradnjami povzpeli na 770 oddelkov, kar pomeni, da smo odprli novih 83 oddelkov ali 17 vrtcev po 5 oddelkov. S tem smo povečali vključenost otrok v vrtce na 87,5 %.

V Ljubljani tudi naprej skrbno spremljamo rodnost in migracijske tokove, prvi val večjega števila otrok se jeseni seli iz vrtcev v šole, zato bo potreben razmislek o nadaljnjem investicijskem načrtu izgradnje novih vrtcev, seveda pa bo pri tem tudi vodilo izboljšanje prostorskih pogojev v m2 na otroka. Trenutno jim zaradi povečanega vpisa ne zadoščamo in čakamo na podaljšanje začasne ureditve. Nadaljujemo tudi z načrtovanjem adaptacij in gradnjo novih vrtcev, za večino projektov smo pridobili nepovratna sredstva Ministrstva za šolstvo, znanost in šport iz evropskih skladov ter Ministrstva za infrastrukturo in prostor. V letošnjem letu bomo predvidoma ponovno razpisali koncesijo za zasebne vrtce. Zasebni vrtci lahko delujejo tudi, če ni podeljena koncesija, v Ljubljani jih je letos že 17. Vse zasebne vrtce, ki izpolnjujejo zakonske pogoje, Mestna občina Ljubljana sofinancira v višini 85% sredstev, ki pripadajo na otroka v javnem vrtcu.

V MOL nadaljujemo s pripravo investicijskih dokumentov in razpisov za naslednje projekte:

- ureditev dodatnega oddelka na POŠ Janče (preureditev iz neprimernih prostorov v primerne) (predvidoma 2013; v fazi postopka JN za izvajalca GOI del);
- rušitev in nadomestna gradnja Vrtca Otona Župančiča enote Čebelica, 5 oddelkov (predvidoma začetek 2014; v fazi izdelave PGD/PZI);
- izgradnja prizidka za 3 oddelke v Vrtcu Vrhovci, enota Brdo (predvidoma 2014, v fazi izdelave PGD/PZI);
- izgradnja prizidka za 6 oddelkov v Vrtcu Šentvid, enota Mravljinček (predvidoma september 2014; v fazi postopka JN za izbiro izvajalca GOI del);
- celovita rekonstrukcija in energetska obnova Vrtca Jarše, enote Kekec, 10 oddelkov (predvidoma september 2014);
- izgradnja novega vrtca Zgornji Kašelj za 8 oddelkov, Vrtec Pedenjped (predvidoma december 2014; v mesecu marcu 2013 zaključen arhitekturni natečaj);
- izgradnja novega vrtca na lokaciji Podutik za 6 oddelkov (predvidoma december 2014, v fazi pridobivanja PGD/PZI);
- izgradnja prizidka za 6 oddelkov v Vrtcu Galjevica (predvidoma december 2015);
- širitev Vrtca Pedenjped, enote Zadvor za dodatne 3 oddelke (predvidoma 2016);
- izgradnja novega vrtca v Dravljah za 10 oddelkov (predvidoma 2018).

Investicijski načrt se bo sproti prilagajal glede na dinamiko števila rojstev in potrebe staršev po vrtcu.