torek, 16. 10. 2018

Vse razen DA, pomeni NE!

Na Mestni občini Ljubljana smo že vrsto let aktivni na področju preprečevanja nasilja nad ženskami. Preko javnih razpisov podpiramo izvajanje programov podpore ženskam in otrokom, žrtvam nasilja (varna nastavitev, svetovalnice itd.), aktivno pa se vključujemo tudi v ozaveščevalne aktivnosti in dogodke.

Z namenom ozaveščanja javnosti (v prvi vrsti mladih) o pomenu privolitve v spolni odnos je nastal projekt »Vse razen DA, pomeni NE«, ki ga izvaja Društvo SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja. V sklopu projekta je nastala tudi pesem Ina, ki jo je pripravil znani slovenski raper Boštjan Nipič – Nipke V njej spregovori o 19-letni študentki, ki po spletu okoliščin postane žrtev spolnega nasilja. Z njo želijo v sklopu projekta ozavestiti mlade, da je upoštevanje želja ter zadržkov druge osebe, pomembno, še posebej pri spolnosti. Kadar namreč privolitve za spolne aktivnosti oz. spolni odnos ni, govorimo o spolnem nasilju oziroma posilstvu. Pri tem je potrebno poudariti, da mora biti privolitev jasna ter da si lahko kdorkoli in kadarkoli premisli in reče NE. Sporočilo projekta je tako jasno: Vse razen DA, pomeni NE.

V kolikor imate izkušnjo spolnega nasilja ali poznate osebo, ki je doživela spolno nasilje, lahko pokličete na SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja na 080 11 55 (vsak delavnik od 12.00 do 22.00 in ostale dni pa od 18.00 do 22.00). Lahko pa se obrnete tudi na katero od nevladnih organizacij, ki izvajajo svetovanja na tem področju.

Več o projektu lahko preberete na: http://www.drustvo-sos.si/?viewPage=83