petek, 10. 4. 2020

Za aktivno in kakovostno življenje mladih v času epidemije

Čas, v katerem je naše gibanje omejeno, je zelo zahteven tudi za mlade. Navajeni proste izbire načina življenja, aktivnosti, druženja in gibanja, se v času #ostanidoma lahko hitro znajdejo v začaranem krogu utesnjenosti in (samo)spraševanja o smislu življenja.

V javnem zavodu Mladi zmaji tudi v času epidemije skrbijo za aktivno in kakovostno preživljanje prostega časa mladih. Ker so njihovi mladinski centri zaprti, so odprli digitalni mladinski center DigiMC, v katerem mladi izbirajo vsebine glede na njihove interese ter sodelujejo v pogovorih in drugih aktivnostih. Ob petkih popoldne pripravljajo tudi petkov »Talk šou«, v katerem gostijo zanimive goste.

Ko je težko najti smisel življenja

Za mlade, ki se v trenutnih razmerah sprašujejo, kaj naj sploh počnejo, so Mladi zmaji pripravili naslednje nasvete:

  • Določi si enostaven cilj za vsak dan. Na primer: naredil/naredila bom 10 sklec, naučil/naučila se bomo novo družabno igro
  • Razmisli, kaj si rad/rada počela pred epidemijo. Poišči ideje, kako bi to počel/počela doma.
  • Vzemi list papirja. Ideje zapiši. Obesi list na vidno mesto. Seznam dopolni vsak dan.
  • Na simboličen način polepšaj dan osebam, ki so ti najbolj pri srcu.
  • Imaš idejo za svoj projekt? Pošlji jo na info@mladizmaji.si ali v DigiMC. Pomagali ti bomo pri njeni uresničitvi.
  • Poiščite misel dneva. Današnja na bo:

Smisel je vsak dan iskati način, kako ta svet za en majhen drobec polepšati.

Za še več nasvetov, idej, pa tudi družbe ostalih mladih obiščite FB Mladih zmajev ali DigiMC.

Ko je nasilje le korak stran

V dneh, ko smo več doma in daleč stran od prijateljev, se lahko povečajo tudi napetosti med družinskimi člani, ki se lahko stopnjujejo v nasilje v družini. Če se znajdeš v takšni situaciji, pokliči pomoč.
To je tudi čas, ko moramo biti še bolj pozorni drug na drugega. Zato ne odlašajte in sporočite, če opazite nasilje ali ustrahovanje oziroma vas skrbi za prijatelja ali prijateljico. Bodite solidarni tudi, ko potrebno pomagati žtvam nasilja.

Kaj narediti, ko družina ni več varno zavetje?

  • Če se bojiš zase ali za svoje bližnje, pokliči 113!
  • Pokliči mobilno psihosocialno svetovalko Mladih zmajev Jernejo Munc. Od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro na številko 041 662 132. Lahko ji tudi pišeš na jerneja.munc@mladizmaji.si ali se pridružiš FB klepetalnici.
  • Razmisli, komu najbolj zaupaš. Kdo ti lahko pomaga, da prideš do pomoči. Obrni se nanjo ali nanj, naj v pokliče pomoč v tvojem imenu.

Pokličite ali pišite! Pomoč je blizu!

Preberite tudi: