četrtek, 21. 3. 2019

Za lepo in zeleno Ljubljano

V Ljubljani tudi letos pripravljamo tradicionalno spomladansko akcijo Za lepšo Ljubljano, ki bo potekala med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje.

V okviru akcije pripravljamo številne aktivnosti, s katerimi bomo pokazali, da nam je mar za naše okolje ter da s skupnimi močmi skrbimo, da je Ljubljana čisto, zeleno in urejeno mesto. Tudi letos bomo poskrbeli, da bo naše mesto zasijalo v vsej svoji pomladni lepoti.

Svetovni dan voda

Akcija Za lepšo Ljubljano se tradicionalno začne na svetovni dan voda, ki letos poteka s sloganom Voda za vse. Z njim vabimo k razmisleku o tem dragocenem viru in hvaležnosti, da je v Ljubljani kakovostna pitna voda dostopna vsem. Oskrba s pitno vodo v Ljubljani temelji na vodnih virih, ki jih najdemo v neposredni bližini mesta. Z ustreznim prostorskim načrtovanjem ta biser ohranjamo tudi za prihodnje generacije. Za varno oskrbo s pitno vodo je pomemben tudi urejen sistem odvajanja odpadne vode. Po zaključku evropskega projekta Čisto Zate, ki bo potekal do leta 2020, bo v Ljubljani kar 98 % gospodinjstev priključenih na kanalizacijo.

cisto zate logo 8
Svetovni dan vode nas opominja tudi na dolžnost vsakega izmed nas, da z vnosom trajnostnih praks v svoja vsakodnevna opravila izkazujemo spoštovanje vodi - viru, brez katerega ni življenja.

Ob svetovnem dnevu voda bo JP Vodovod-Kanalizacija v Hiši vode v otroškem kreativnem mestu Minicity z zanimivimi aktivnostmi otroke spodbujal k spoštovanju tega dragocenega naravnega vira. Otroci bodo v družbi Cevka, maskote družbe, spoznali pot pitne in odpadne vode, kaj sodi v straniščno školjko in kaj ne, predvsem pa, kako lahko sami pripomorejo k temu, da bo čista pitna voda iz ljubljanskih pip in pitnikov tekla tudi v prihodnosti.

Naj blok v Ljubljani 2018

V Mestni občini Ljubljana smo na pobudo meščana v letu, ko je Ljubljana nosila naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, prvič organizirali akcijo Naj blok v Ljubljani. Z akcijo nadaljujemo že tretje leto zapored in spodbujamo stanovalce, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, da po svojih najboljših močeh vsakodnevno pripomorejo k temu, da bo njihov blok odraz čistega, urejenega in okolju prijaznega sobivanja. Z akcijo želimo ohraniti zavedanje, da je Ljubljana mesto, ki ves čas stremi k zelenim aktivnostim na vseh področjih.

Naj blok v Ljubljani

Naj blok v Ljubljani 2018 bomo razglasili v četrtek, 11. aprila 2019, ko bodo stanovalci prejeli plaketo, zastavo, 20 sadik vrtnic Ljubljana ter ugodnejšo ponudbo elektrike javnega podjetja Energetika Ljubljana za skupne prostore v bloku.

Kampanja Človek, čuvaj svoje mesto

človek, čuvaj svoje mesto

Z družbeno odgovorno kampanjo Človek, čuvaj svoje mesto bomo tudi letos z različnimi aktivnostmi opozarjali na nesprejemljivost vandalizma in poudarjali pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora. V sklopu akcije pripravljamo številne aktivnosti, povezane z ozaveščanjem o pobiranju pasjih iztrebkov in odmetavanju žvečilnih gumijev ter cigaretnih ogorkov v koš. Med drugim bomo dosedanjim 12 lokacijam za grafitiranje oziroma umetniške poslikave dodali še dve: zid parkirišča ob stavbi Pešaki (Metelkova mesto) in zunanji zid pri hostlu Celica.

Nisem večna, sem pa zato manj tečna

Bert photo Snaga

V okviru družbeno odgovorne akcije Nisem večna, sem pa zato manj tečna, s katero opozarjamo na pretirano uporabo plastičnih vrečk, bomo na osrednji tržnici odprli drugo Snagino brezembalažno trgovino - samopostrežni prodajni avtomat Bert, kjer bo kupcem na voljo 18 tekočih izdelkov (bio čistila, bio šamponi in geli za telo, sokovi, več vrst olja in kisa itd.), ki jih bodo lahko natočili v lastno povratno embalažo.

Pripravljamo tudi aktivnosti za otroke in mlade. Na ljubljanskih osnovnih šolah ter v mladinskih centrih Mladih zmajev bomo skupaj s Smetumetom organizirali delavnice izdelave lastnih trajnostnih vrečk. Vrečke bomo nato 12. aprila razstavili v Mestni hiši.

Rokavice gor!

Rokavice gor

Akciji Za lepšo Ljubljano se pridružuje tudi družbeno odgovorna kampanja Rokavice gor!, s katero ozaveščamo o invazivnih tujerodnih vrstah. V letošnjem letu bomo pozornost namenili tigrastim komarjem. Za meščanke in meščane pripravljamo ozaveščevalne aktivnosti, s katerimi jih bomo seznanili o načinih preprečevanja širjenja tigrastega komarja.
Vabimo jih, da v četrtek in petek, 11. in 12. aprila, med 11. in 18. uro v Zbirni center na Povšetovi 2 prinesejo odsluženo posodo iz keramike, plastike ali kovine, mi pa jih bomo nagradili s sadiko zelišča, ki odganja tigraste komarje. Obiskovalci bodo lahko brezplačno prevzeli tudi manjšo količino komposta Rastko (do tri kilograme), ki ga iz ločeno zbranih bioloških odpadkov pridelamo v Regijskem centru za predelavo odpadkov (RCERO) Ljubljana. Za prevzem komposta naj prinesejo svojo embalažo.

Skrb za kakovost zraka in promocija kolesarjenja

Akcija Za lepšo Ljubljano je priložnost, da dodatno osvetlimo projekte in ukrepe, s katerimi skrbimo za kakovost zraka. V četrtek, 18. aprila, v Mestni hiši pripravljamo posvet o tem, kako jo lahko v Ljubljani še izboljšamo. Med drugim bomo izpostavili evropska projekta, v katerih sodelujemo in ki se dotikata tega področja, in sicer ClairCity – naša prihodnost s čistim zrakom in URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih. Na posvetu si želimo čim večje udeležbe meščanov, s katerimi bomo razpravljali tudi o njihovih predlogih za izboljšanje kakovosti zraka.

kolesarji

Tako kot vsako leto, se bomo tudi letos posvetili kolesarjenju kot enemu najbolj trajnostnih načinov mobilnosti za premikanje po mestu. Pripravljamo že tretji dvoletni kolesarski letopis, tokrat za obdobje od 2016 do 2017, ki ga bomo izdali ob tej priložnosti. Na posvetu bomo poleg tega predstavili še ukrepe za izboljšanje razmer za kolesarjenje, načrtovane infrastrukturne kolesarske projekte in druge zanimivosti. Po dogodku se bomo predvidoma odpravili na krajši ogled mesta s kolesom, kjer se bomo ustavili ob ključnih pridobitvah za kolesarje v zadnjem času. Obiskali bomo tudi vznožje Golovca, kjer bomo v sklopu projekta URBforDAN v naslednjih letih uredili vstopne točke ter druge izboljšave tako za uporabnike kot lastnike gozdov na Golovcu.

V okviru dogodka bomo v primeru lepega vremena zagotovili tudi brezplačen mobilni servis koles, ki ga izvaja Pravi kolesar, vključuje pa manjša popravila koles ter svetovanje o vzdrževanju in tehnični ustreznosti teh prevoznih sredstev.

Igrica ClairCity: o ukrepih odločate vi!
Tisti, ki radi igrate igrice, se boste lahko preizkusili v novi zabavni in poučni igri ClairCity. Kot igralci boste sprejemali odločitve, kako izboljšati vsakdanje življenje v virtualni Ljubljani in jo spremeniti v mesto, kjer je še bolj prijetno živeti. Vaše izbire skozi igro, ki temelji na resničnih podatkih s poudarkom na kakovosti zraka, pokažejo posledice za stanje okolja v Ljubljani. Igro si lahko že zdaj naložite na tej povezavi.

V sklopu projekta bomo pripravili tudi nagradni videonatečaj, v katerem bodo zlasti starejši meščani spregovorili o tem, kako potujejo po mestu in s katerimi dejanji sami prispevajo k boljši kakovosti zraka.

Mladi za čisto okolje

Pomena čiste in urejene okolice se zavedajo tudi mladi, ki pod okriljem javnega zavoda Mladi zmaji pripravljajo vrsto aktivnosti. Med drugim se bodo pridružili akciji Dan za spremembe, ki bo v soboto, 6. aprila. Pripravljajo tudi akcijo Očistimo Plato, v okviru katere bodo očistili šolsko igrišče OŠ Zalog - Plata, ter druge spomladanske čistilne akcije.

Učni vrtovi za mestne vrtičkarje

izobrazevanje

V Ljubljani spodbujamo samooskrbo s hrano, zato smo na različnih lokacijah po mestu uredili mestne vrtičke, ki jih urbanim vrtičkarjem ponujamo v najem. Za uspešno pridelavo zelenjave pa je potrebno tudi znanje, zato smo uredili učne vrtove. Zelenjavnemu učnemu vrtu Rakova jelša in Gainemu vzorčnemu bio vrtu na Ježici bomo letos dodali še Medoviti vrt na Grbi.
Delo na učnih vrtovih poteka v obliki delavnic in prikazov, na katerih udeleženci aktivno sodelujejo in tako pridobivajo nova znanja. Udeležba je brezplačna, delo pa poteka vzporedno s časovnico dela na ostalih vrtičkih. Na ta način vrtičkarje vodimo skozi celotno vrtičkarsko leto in jim nudimo dodatno znanje, s katerim lahko bolje obdelajo svoje vrtičke in pridelajo več zelenjave.
V času akcije Za lepšo Ljubljano bodo na vseh treh učnih vrtovih potekale delavnice.

Pomagajmo čebelici v mestu

cebela 1 vir Pexels4

Tudi to pomlad nadaljujemo s projektom Pomagajmo čebelici: ocvetličimo mesto, s katerim spodbujamo prebivalce, da na svojih balkonih sadijo medovite rastline, ki nudijo čebelam pašo v času, ko le-te primanjkuje.

V soboto, 6. aprila, bomo na Stritarjevi ulici v središču mesta na stojnicah ponujali izobraževanja za odrasle in delavnice za otroke, delili pa bomo tudi semena medovitih rastlin. V soboto, 13. aprila, pa na Tržnici v BTC City-ju pripravljamo Cvetlični sejem.

Mednarodni dan gozdov

Dan pred začetkom akcije Za lepšo Ljubljano, 21. marca, obeležujemo mednarodni dan gozdov. V okviru akcije smo ob makadamski poti, ki vodi od Gostilne Čad mimo vile Marije Vera proti parku Tivoli, zasadili 18 dreves iz rodu lip, s čimer smo zagotovili dolgoročno ekološko in estetsko vlogo drevoreda. V skladu s smernicami Zavoda RS za varstvo narave bomo ohranili tudi obstoječa drevesa divjih kostanjev, saj ta predstavljajo domovanje ogrožene živalske vrste - hrošča puščavnika.

info točka hrošč rogač

Javni zavod Mala ulica v soboto, 23. marca, ob 10. uri pripravlja Gozdni sprehod na Rožnik z naslovom Čista gozdna zabava, na katerem se bodo mladi udeleženci posvetili vplivu onesnaževanja na okoljske vode. Iz gozdnih materialov bodo sami ustvarili orodje za pobiranje odpadkov. Raziskali bodo vse kotičke izbrane gozdne poti, se potikali po grmovju, odmaknili listje, vtaknili nos v najmanjše luknje in tudi očistili potoček, ki ga obiskujejo v sklopu Gozdnih sprehodov. Več informacij najdete na www.malaulica.si.

Tradicionalne akcije spomladanskega čiščenja okolja

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano bodo potekale tudi številne akcije spomladanskega čiščenja okolja. Organizirajo jih tako četrtne skupnosti, turistična in druga društva, ki delujejo v Ljubljani, kot tudi posamezniki ter skupine meščank in meščanov, ki jim ni vseeno za naše okolje. Aktivnosti pripravljajo tudi sodelavke in sodelavci ljubljanskih javnih podjetij in zavodov, ki bodo čistili okolico stavb in drugih objektov v njihovem upravljanju.

Podrobnejše informacije ter termine posameznih akcij bomo objavili na naši spletni strani.

V javnem podjetju Snaga bodo v času akcije zagotavljali stalno dežurno ekipo s tovornjaki in delavci, ki bodo delovali na poziv udeležencev akcij. Organizatorji lahko vrečke in rokavice za enkratno uporabo prevzamejo na sedežu podjetja Snaga, kjer se bodo dogovorili tudi za odvoz zbranih odpadkov. Snaga je za organizatorje akcij pripravila tudi kratka navodila.

Na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet bodo v tem času okrepili čiščenje in urejanje mesta in njegovih zelenih površin.

Za zaključek tradicionalno čiščenje Ljubljanice

akcija ciscenja Ljubljanice

Akcijo Za lepšo Ljubljano bomo zaključili v soboto, 20. aprila, ko bomo v sodelovanju z Društvom za podvodne aktivnosti Vivera čistili Ljubljanico od Špice do Zmajskega mostu. Akcija, ki je ob ekološkem poslanstvu postala priljubljena turistična prireditev, bo letos potekala že 28. leto zapored. V njej bodo sodelovali potapljači, člani društva Vivera in drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze ter tudi člani drugih društev – okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci … Na bregovih Ljubljanice v središču mesta bo ob tem potekal tudi kulturni program, v zahvalo za skrb za čisto okolje pa bodo mimoidoči prejeli cvetoče lončnice in medovite rastline.

O posameznih aktivnostih, ki jih pripravljamo v okviru akcije Za lepšo Ljubljano, vas bomo sproti še podrobneje obveščali.

Pridružite se akciji Za lepšo Ljubljano tudi vi!

 

Preberite še: