petek, 3. 9. 2021

Za vikend na desete Grajske dneve

V soboto in nedeljo, 4. in 5. septembra 2021, vas vabimo v Grajski park Ljubljanskega gradu, kjer bodo potekali jubilejni deseti Grajski dnevi, polni vragolij dvornih norčkov in srednjeveškega vrveža.

V Grajskem parku se konec tedna obeta pestro dogajanje, saj se bodo zvrstile raznolike brezplačne prireditve za vso družino.

Dan grajskih norčij 

V soboto, 4. septembra, bodo na Dan grajskih norčij med 10. in 16. uro v Grajskem parku nastopile različne skupine dvornih norčkov.

Dvorni norček zabava otroke. Foto: Miha Mally, arhiv Ljubljanski grad
Foto: Miha Mally, arhiv Ljubljanski grad

Srednjeveški tabor in dan odprtih vrat 

Nedeljsko dogajanje, 5. septembra, med 10. in 18. uro bo popestril pravi srednjeveški vrvež. Z viteškimi dvoboji, plesnimi nastopi ter s predstavitvijo različnih poklicev in veščin obrtnikov iz tistega časa bodo na Ljubljanskem gradu pričarali pravo srednjeveško vzdušje. Obiskovalci se boste lahko preizkusili v srednjeveških družabnih igrah in spretnostih. Na ta dan si lahko obiskovalci brezplačno ogledajo Ljubljanski grad in vse njegove vsebine.

Deklica se uči streljati z lokom. Foto: arhiv Ljubljanski grad
Obiskovalci se boste lahko preizkusili v srednjeveških družabnih igrah in spretnostih Foto: arhiv Ljubljanski grad 

Celoten program 10. Grajskih dni najdete tukaj.

Ste vedeli, da Grajske dneve običajno praznujemo maja?

Šestnajstega maja se namreč spominjamo pomembnega dogodka v zgodovini Ljubljanskega gradu. Na ta dan leta 1905 je namreč takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta odkupil trdnjavo od državnih oblasti za 60.200 kron in jo tako rešil pred nadaljnjim propadanjem. Zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo Covid-19, pa smo letos Grajske dneve iz maja prestavili na september.

Preberite tudi: