torek, 14. 6. 2022

Začela se je konferenca Velo-city 2022 Ljubljana

Na Gospodarskem razstavišču se je danes začela največja svetovna kolesarska konferenca Velo-city, v okviru katere se bodo do petka, 17. junija 2022, zvrstila številna strokovna srečanja ter pester spremljevalni program.

Rdeča nit največjega svetovnega srečanja na področju kolesarjenja, kolesarske infrastrukture, kolesarskih inovacij, varnosti koles ter družbenih in kulturnih sprememb, ki jih povzroča kolesarjenje na globalni ravni, je Kolesari – spremembo ustvari. Konference se udeležuje več kot 1.000 udeležencev iz 58 držav iz Evrope, Amerike, Bližnjega vzhoda, Azije, Avstralije in Afrike. V 4 dneh konference se bo zvrstilo 7 plenarnih srečanj in več kot 60 vzporednih sej, na katerih bo sodelovalo več kot 310 govorcev, svoje aktivnosti pa bo ves čas konference  predstavljalo tudi 126 razstavljalcev.

 229

Konferenco je odprl župan Zoran Janković, ki je izpostavil, da je Ljubljana zanj najlepše mesto na svetu, je čisto, zeleno, varno in prijazno  mesto, v katerem različni živimo skupaj ob medsebojnem spoštovanju. Izpostavil je dve pomembni mednarodni priznanji, ki smo ju prejeli v zadnjem času – organizacija European Best Destinations je Ljubljano lani proglasila za najboljšo zeleno prestolnico Evrope, letos pa nosimo naziv najboljše destinacije Evrope, ki so nam ga podelili popotniki z vsega sveta.

Župan je udeležence kongresa povabil, da si med konferenco vzamejo čas in si na kolesu ali peš ogledajo naše mesto, sredi katerega se razprostira skoraj 17 ha veliko območje, namenjeno le pešcem in kolesarjem.  

230

Predsednik Evropske kolesarske federacije Henk Swarttouw je županu čestital za vse dosežke na področju kolesarjenja v Ljubljani in izpostavil, da je Ljubljana na tem področju zgled ostalim mestom in jim kaže pot.

 

 

231

V uvodnem delu je med drugim nastopil tudi Jan Gehl, eden največjih svetovnih urbanistov in avtor knjige Mesta za ljudi, ki je prevedena že v 38 jezikov, slovenski prevod pa je izšel prav o okviru konference.

 232

Avtor fotografij je Matjaž Očko. 

Jean-François Decaux, eden od glavnih izvršnih direktorjev skupine JCDecaux, v katero sodi tudi sistem BicikeLJ, je izpostavil, da je Ljubljana najuspešneja med vsemi mesti, kjer imajo sistem izposoje koles. Tu je vsako kolo izposojeno kar 8-krat na dan, brezplačna izposoja traja 60 minut, medtem ko v Parizu le 30. Med drugim je izpostavil citat Nelsona Mandele, da vizija brez uresničitve ni nič, enako velja za uresničitev brez vizije in povedal, da je župan Zoran Janković imel že leta 2010, ko sta se začela pogovarjati o vzpostavitvi sistema izposoje koles, tako vizijo kot tudi pogum za njeno uresničitev. Zato je ta sistem v Ljubljani najuspešnejši, je še dodal Decaux.

Na popoldanskem plenarnem zasedanju z naslovom Policies for More Cycling – from National Starategies to Traffic Reducing Measures, ki se bo začelo ob 16. uri, bo sodeloval tudi podžupan prof. Janez Koželj, ki bo z drugimi predstaviki lokalnih oblasti predstavil pogumne korake k preobrazbi njihovih mest v prostore, bolj prijazne za življenje.

Oglejte si utrinke prvega dne konference

Politični pogum za prelomne odločitve

Jutrišnji del konference se bo začel s plenarnim zasedanjem Political Courage for Breakthrough Decisions, na katerem se bo župan Zoran Janković skupaj z župani Banja Luke, Novega Sada, Sarajeva in Dubrovnika pogovarjal o prebojnih odločitvah, potrebnih za spremembo miselnosti v avtomobilsko osredotočenih mestih.

 

 

Preberite tudi: