četrtek, 21. 5. 2009

Začetek druge faze testiranja kartice URBANA

Na mestnih avtobusih se je začela druga faza testnega obdobja za preizkušanje delovanja enotne mestne kartice URBANA.

V prvi fazi je testiranje kartice potekalo interno, med zaposlenimi v Javnem podjetju Ljubljanski potniški promet. 15. maja so se v testiranje vključili tudi zaposleni v drugih javnih podjetjih in Mestni upravi Mestne občine Ljubljana. Od danes dalje se v testiranje vključujejo tudi zainteresirani uporabniki. Do danes v Javnem podjetju Ljubljanski potniški promet že prejeli 450 prijav zunanjih uporabnikov. V testnem obdobju bo izdano 5000 kartic URBANA. Uporabniki, ki se bodo prijavili za sodelovanje v testnem obdobju, bodo brezplačno prejeli kartico Urbana.

 

Doslej je bilo v interno testiranje vključenih 200 zaposlenih v javnem podjetju Ljubljanski potniški promet, ki so v času od 15. aprila do 15. maja izvedli 7.811 različnih validacij. Interni testni uporabniki poročajo, da je uporaba Urbane na avtobusu enostavna. Manjše težave v delovanju sistema so se pojavile le v prvih dneh po 15. aprilu, ko se je interno testiranje pričelo, vendar so jih odpravili brez zapletov. 

Od 15. maja naprej, ko so bili v testiranje vključeni tudi zaposleni v javnih podjetjih in mestni upravi, je bilo izdanih 1100 terminskih vozovnic in 750 vrednostnih vozovnic, od tega 450 vozovnic za zunanje uporabnike. Od 15. maja do danes je bilo s temi karticami izvedeno 749 validacij.

Prijave za vključitev v skupino testnih uporabnikov sprejemajo v Javnem podjetju Ljubljanski potniški promet na elektronski naslov urbana@lpp.si in osebno v potniški blagajni LPP na Celovški 160. Kdor želi postati testni uporabnik, mora v prijavi navesti:
- ime in priimek,
- katero vrsto kartice želi uporabnik testirati (terminsko ali vrednostno),
- naslov elektronske pošte, na katerem bo uporabnik v času testiranja dosegljiv za vprašanja in obvestila, povezana s testnim obdobjem.

Testni uporabniki bodo po elektronski pošti prejeli obvestilo, da so vključeni v testiranje. Po prejemu obvestila bodo kartico prevzeli v potniški blagajni LPP, Celovška cesta 160. Blagajna je odprta vsak delavnik od 7. do 19. ure in ob sobotah od 7. do 13. ure.

V testnem obdobju bodo uporabniki testirali rumene vrednostne kratice, ki bodo prenosne in bodo nadomestile plačevanje z žetoni in gotovino, in zelene terminske kartice, ki bodo izdane na ime in bodo nadomestile mesečne vozovnice. Testni uporabniki brezplačno prejmejo prazno kartico URBANA, ki jo bodo lahko še naprej uporabljali tudi kasneje, ko bo cena prazne kartice 2 evra, sami pa krijejo stroške izbrane mesečne vozovnice na terminski kartici oziroma stroške vrednosti dobroimetja na vrednostni kartici. Za dvig zelene terminske kartice testni uporabniki potrebujejo osebni dokument in svojo sedanjo mesečno vozovnico, če jo uporabljajo.

Ker se testiranje začenja sredi meseca in so uporabniki mesečnih vozovnic nalepko za maj že kupili, bodo uporabniki, ki bodo testirali terminsko Urbano, dobili kartico z že naloženo mesečno vozovnico, veljavno do 5. junija 2009. Kasneje bodo strošek mesečne vozovnice na terminski kartici napolnili sami. Tisti, ki bodo testirali vrednostno Urbano, bodo nanjo lahko naložili dobroimetje v vrednosti od 0,8 EUR v potniških blagajnah LPP oz. 1 EUR na urbanomatih (naprava manjših kovancev ne sprejema) do 50 EUR.

Potniški blagajni LPP sta na Celovški cesti 160 in Slovenski cesti 56, urbanomati pa so trenutno že postavljeni na naslednjih lokacijah: Kolodvor (nasproti glavne avtobusne postaje), Bavarski dvor 1 in 2, Aškerčeva, Poljanska – Ambrožev trg,  Preglov trg, Klinični center (povsod ob postajališču LPP), Konzorcij (nasproti banke), NS Rudnik (ob postajališču LPP pred Leclercom oziroma Supernovo), City park (na križišču pri Žitu oziroma McDonaldsu), Dolgi most (na P+R postajališču),  Krekov trg (na območju parkirišča nasproti TIC-a) in Kino Šiška (ob podhodu). V testnem obdobju bo postavljenih še 26 urbanomatov.

V naslednjih dneh se bodo postopoma vzpostavljala druga prodajna in polnitvena mesta v trafikah Dela Prodaje in 3Dva Tobačne, v treh Turistično-informacijskih centrih v Ljubljani (TIC), postopoma se bodo postavljali tudi novi Urbanomati. Vsa mesta, kjer bo mogoče kupiti in/ali polniti kartice, bodo označena z okroglo rdečo nalepko z napisom "Urbana, enotna mestna kartica".

Za pomoč uporabnikom že deluje klicni center na brezplačni telefonski številki 080 60 77, dodatne informacije pa dobijo tudi na spletni strani www.jh-lj.si/urbana .

.