petek, 17. 11. 2017

Konferenca mreže evropskih mest EUROCITIES

V Ljubljani se je zaključila konferenca EUROCITIES, katere osrednja tema je bila krožno gospodarstvo.

 

 

V zaključnem delu je udeležence nagovorila evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je poudarila pomen dobrega sodelovanja z mesti. Dodala je, da jo zanimajo predlogi mest in da si želi dialoga z njimi, svoj nastop pa končala z besedami, da je krožno gospodarstvo prava pot v prihodnost, da pa se moramo zavedati, da je moč v rokah potrošnikov. Zato jih je treba ozavestiti, jim predstaviti možnosti, ki jih imajo, ter jih tako usmeriti na pravo pot.

Sledili so zaključni govori Abdeluheba Choha, predsednika okoljskega foruma EUROCITIES, Daniëla Tremonta, predsednika organizacije EUROCITIES in župana Genta ter župana Zorana Jankovića.
Choho je poudaril ključno volog mest pri spodbujanju krožnega gospodarstva, Tremont pa je predstavil kampanjo #CITIES4EUROPE EUROPE FOR CITIZENS, katere cilj je zagotoviti svetlo prihodnost Evrope, v kateri so ljudje vedno na prvem mestu.


Župan Zoran Janković

Župan Zoran Janković se je zahvalil vsem udeležencem konference in jih povabil, naj znova obiščejo Ljubljano s svojimi družinami in prijatelji. »Dobrodošli v Ljubljani, tu imate prijatelje«, je poudaril župan in dodal, da je ponosen na pozitivno atmosfero, ki je vladala ves čas konference v Ljubljani. Dodal je, da moramo razumeti drug drugega in kljub različnostim sodelovati. Mesta so pripravljena deliti dobre prakse in sodelovati med seboj, saj se zavedamo, da lahko uspemo le s sodelovanjem mest po vsem svetu, je prepričan župan.

Edinburg, gostitelj konference 2018

Konferenco EUROCITIES bo prihodnje leto gostil Edinburgh in župan mesta Frank Ross je povedal, da bo osrednja tema kreativna mesta. Tudi on je poudaril pomen sodelovanja mest in dodal, da želijo z osrednjo temo poudariti, da kreativnost in kultura dvigujeta kakovost življenja na vseh ravneh. Predstavil je tudi mladega ambasadorja konference, saj bo prihodnje leto na Škotskem leto mladih, zato bodo njihovim predlogom in idejam prisluhnili tudi na konferenci.

Podrobnosti o dogajanju na konferenci preberite tukaj. Več fotografij tukaj.

Ostale novice na temo EUROCITIES.