petek, 30. 4. 2021

Zastave držav članic EU na Šubičevi ulici

V Mestni občini Ljubljana smo ponosni, da je Ljubljana prestolnica samostojne in neodvisne države ter da smo vključeni v skupnost 27 držav Evropske unije. Ker bo v drugi polovici letošnjega leta Slovenija predsedovala Svetu EU, smo se odločili izkazati našo pripadnost EU tudi z začasno postavitvijo drogov za zastave vseh članic.

Župan Zoran Janković je ob tem povedal, da je Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, ponosna in vesela sodelovanja z vsemi prestolnicami EU in s postavitvijo zastav želimo v Ljubljani izraziti prijateljsko dobrodošlico vsem predstavnicam in predstavnikom držav EU, ki bodo v drugi polovici letošnjega leta obiskali Ljubljano. »Za postavitev zastav na Šubičevi ulici smo se v vodstvu Mestne občine Ljubljana odločili sami,« je povedal župan Zoran Janković in ob tem poudaril, da politika vlade ali Državnega zbora na odločitev ni vplivala popolnoma nič. Dodal je, da je Ljubljana mesto heroj, v katerem smo ponosni in hvaležni vsem partizankam in partizanom, ki so nas pred 76 leti osvobodili fašizma in nacizma. 9. maja svečano obeležujemo ta dan, ob tem pa, kot glavno mesto države članice EU, spoštujemo tudi vse dosežke zadnjih 30 let samostojne države. »Na predlog ljubljanskih veteranskih organizacij bomo ob prenovi Trga mladinskih delovnih brigad na to mesto postavili spomenik Braniteljem mesta Ljubljane 1991, s katerim bomo prav tako obeležili 30. obletnico osamosvojitve in vojne za Slovenijo,« dodaja župan.

»Ob postavitvi pa so se v javnosti pojavili nekateri zlonamerni napadi na podžupana prof. Janeza Koželja, ki mu posamezniki očitajo uničenje javnega prostora, ob tem pa pozabljajo, da je prav on zaslužen, da smo Trg republike pred leti osvobodili pločevine in ga uredili po zamisli velikega arhitekta E. Ravnikarja,« poudarja župan Zoran Janković.

Profesor Janez Koželj se je o možnosti postavitve jamborov za čas predsedovanja Slovenije Svetu EU v območju Trga Republike posvetoval s Gregorjem Riharjem, projektantom prenove ploščadi trga ter z drugimi iz skupine, ki pripravlja program obeleževanja glavnega mesta. Prva zamisel je bila, da bi za izobešanje zastav izkoristili obstoječe jambore, kjer jih je po dveh robovih razporedil prof. E. Ravnikar, vendar je obveljala odločitev, da tam razobešene zastave ne bi imele niti vidnega niti želenega simbolnega učinka.

Druga zamisel je bila postaviti jambore na premične podstavke iz prvotne postavitve jamborov na Bavarskem dvoru v krog na sredini trga, s čemer bi ponazorili idejo povezanosti držav v skupnost. Tudi ta možnost se je iz različnih razlogov izkazala za težko izvedljivo. Tako je ostala pravzaprav edina možnost postaviti jambore za zastave članic s sidranjem v severni rob ploščadi. Niz zastav ob Šubičevi ulici naj bi povezal v potezo državniški Trg Republike in memorialni Kongresni trg z osrednjim državnim obeležjem žrtvam vseh vojn. »O tem, v kolikšni meri niz jamborov zares ali zgolj v simbolnem smislu zastira pogled na pročelje parlamenta in ga ločuje od kompozicije Trga Republike, je po mojem mnenju stvar individualne presoje,« poudarja prof. Koželj, ki ob tem dodaja, da je dejstvo, da je bila odločitev o načinu, lokaciji in obliki postavitve teh jamborov sprejeta po presojanju širše skupine.

Za začasno postavitev drogov za zastave na tem mestu smo pridobiti tudi kulturnovarstveno soglasje ZVKDS. Čeprav je bilo prvotno mišljeno, da se bo postavitev zastav na obeh koncih začela z zastavo EU, pa bo, skladno z Uredbo o uporabi zastave in himne Evropske unije v Republiki Sloveniji na drogovih obešenih 27 zastav držav članic, zastava EU ter zastava MOL.

Postavitev drogov v vrednosti 31.373,77 EUR brez DDV je izvedlo podjetje Skop d.o.o. v sodelovanju s KPL d.o.o.