ponedeljek, 18. 2. 2013

Zbogom orožje. Dobrodošli spomini.

V ponedeljek, 25. februarja 2013, bo v enoti Mestne knjižnice Ljubljana, Slovanski knjižnici, Einspielerjeva 1 v okviru projekta Europeana 1914-1918 potekal prav poseben dogodek - Dan zbiranja spominov na 1. svetovno vojno.

Namen projekta je ohraniti dragocene dokumente iz 1. Svetovne vojne in slovenske zgodovine za prihodnje generacije, saj v Mestni knjižnici Ljubljana želimo sodelovati pri soustvarjanju edinstvenega vseevropskega virtualnega arhiva prve svetovne vojne - Europeana 1914-1918.

Silvester Kovačič iz Dornberka je že pred 30. leti na podstrešju našel nahrbtnik vojaka avstro-ogrske vojske s približno 200 pismi, razglednicami in dopisnicami, osebnim priborom in odlikovanjem Franca Jožefa. 28. marca 2012 je vsebino nahrbtnika prinesel na dan zbiranja spominov iz 1. svetovne vojne v Goriško knjižnico Franceta Bevka. O svojem obisku je za Primorske novice povedal naslednje: “Upam, da bo na ta način ta oprema našla pot do kakšnega potomca lastnika, ker meni to nič ne pomeni. Veliko zbirateljev me je že prosilo za določen kos te opreme, a tega nisem hotel drobiti. Če je imel Viktor Mitkiewitz, kakor mu je bilo ime, potomce, bi rad, da pride to v prave roke.« Žal ne vemo ali je gospod Kovačič dosegel svoj dober namen in našel potomce vojaka ali ne.

A v ponedeljek, 25. februarja, bomo tudi v Slovanski knjižnici, enoti Mestne knjižnice Ljubljana, zbirali spomine in družinske zgodbe, povezane z vojnimi spopadi med leti 1914 in 1918 ter medvojnim življenjem civilistov.  Vse, ki doma hranite dokumente, slike, fotografije ali predmete iz 1. svetovne vojne tako vabimo, da nam jih med 9. in 18. uro prinesete, in nam zaupate komu so pripadali in zakaj so za vas pomembni.

Na dogodku bo prisoten Marko Štepec, strokovnjak iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki bo vse prinesene dokumente in predmete pregledal, digitalizatorji pa jih bodo fotografirali oziroma preslikali ter jih obiskovalcem takoj vrnili. Katalogizatorji bodo nato digitalizirane dokumente in zgodbe naložili na spletna portala Europeana 1914-1918 ter KAMRA.

Namen projekta je ohraniti te dragocene dokumente za prihodnje generacije. V Mestni knjižnici Ljubljana pa želimo sodelovati pri soustvarjanju edinstvenega vseevropskega virtualnega arhiva prve svetovne vojne.

Projekt Europeana 1914-1918, tj. projekt zbiranja spominov iz prve svetovne vojne, ki je del širšega projekta Europeana Awareness, je bil prvič izveden leta 2011 v Nemčiji, pobudnici projekta. Leto kasneje so bili dogodki organizirani še v Luksemburgu, Veliki Britaniji, na Irskem, Danskem, v začetku leta 2012 pa tudi v Sloveniji in sicer v Novi Gorici, Mariboru in Celju. Odziv javnosti je bil zelo dober. Vseh treh slovenskih dogodkov se je udeležilo 90 obiskovalcev, digitaliziranih pa je bilo 570 predmetov. Vsi zbrani digitalizirani predmeti so dostopni na portalu Europeana 1914-1918, kjer si jih lahko uporabniki ogledajo, pa tudi sami kakšnega dodajo. Europeana namreč spodbuja uporabnike, da sami prispevajo na portal dokumente in zgodbe iz svojih zasebnih arhivov. Lahko pa enostavno pridejo na naš dogodek in vse to zanje stori Mestna knjižnica Ljubljana.

Dan zbiranja spominov v Mestni knjižnici Ljubljana bo organiziran v okviru projekta Europeana Awareness, katerega namen je promovirati uporabo Europeane med širšo javnostjo z vključevanjem njenih vsebin v vseživljenjsko učenje, kulturni turizem, rodoslovje, odkrivanje zasebne zgodovine in končno spodbujati evropske kulturne ustanove, da na Europeani objavijo čim več digitaliziranih vsebin. V projektu sodeluje 48 partnerjev iz vseh evropskih držav, vodi pa ga Fundacija Europeana. Slovenski partner je Narodna in univerzitetna knjižnica, v projektu pa sodelujeta tudi Mestna knjižnica Ljubljana in Osrednja knjižnica Celje.

Zato, če doma hranite predmete (pisma, fotografije, dnevnike idr.) iz 1. svetovne vojne in bi želeli, da si jih na svetovnem spletu ogledajo tudi drugi, vas v ponedeljek, 25. februarja 2013, od 9. do 18. ure vabimo v Slovansko knjižnico – Center za domoznanstvo in specialne humanistične zbirke, Einspielerjeva 1. Prosimo vas, da tudi svoje sorodnike, prijatelje in znance seznanite z tem dogodkom in jih povabite, da se ga udeležijo. Njihovega in vašega obiska bomo zelo veseli.

Za morebitne dodatne informacije se lahko obrnete na mag. Tejo Zorko, teja.zorko@mklj.si in Anjo Frković Tršan, anja.frkovic@mklj.si.

Mestna knjižnica Ljubljana